Фолклорни фестивали, събори и панаири

Национален симпозиум по скулптура в дърво в с.Ясна поляна
ежегодно събитие

с.Ясна поляна,Община Приморско,Област Бургас

Вашата оценка
Юли 2023

 
Национален симпозиум по скулптура в дърво- с.Ясна поляна /дърворезба/. В продължение на 20 дни с вещина и майсторство четиримата артисти ще ваят идеите си в дърво.
Ясна Поляна край Приморско се превръща в арт-център за Национален симпозиум по скулптура в дърво. Най-добрите майстори на длетото от цялата страна за поредна година си дават среща в приморското село не за да се съревновават помежду си, а за да обменят опит и знания и да творят заедно.

Ясна Поляна, разположена на реките Дяволска и Ропотамо и обвита от гъсти дъхави гори, има потенциала да даде искрата, нужна да ‘запали’ авторите, да дадат най-доброто от себе си. Сътворените от тях произведения ще бъдат монтирани на подходящи места на територията на цялата община Приморско. Така скулптурите ще останат там, откъдето е почерпено вдъхновението за тях.

Проектите трябва да бъдат съобразени с материала, който се представя за работа – странджански дъб масив – височина 280 – 300 см., диаметър 35 – 60 см. Всеки автор може да използва за реализиране на проекта си до два ствола с посочените размери.

Наред с големите майстори в Ясна Поляна ще участват и млади техни последователи. В приморското село стартира и четиридневен детски пленер.

Ясна поляна се превърна в център за майстори на длетото за пореден път. В Националния симпозиум по скулптура в дърво заедно със скулпторите се трудиха и техните млади последователи в традиционния Детски пленер по живопис.

Двадесет дни петимата скулптори Иван Чолаков, Никола Диков, Кристина Йосифова, Николай Мартинов и Снежана Симеонова обработваха масивни дървени трупи, превръщайки ги в красиви шедьоври. Талантливите майстори сътвориха уникални фигури, които вече красят музея на открито в Ясна поляна.

Националният симпозиум по скулптура в дърво от десетилетия е утвърден в културния календар на община Приморско. Негови организатори са Община Приморско, Съюза на българските художници, кметство Ясна поляна, НЧ „Л. Н. Толстой 1926".

За контакти :
тел.: 0550/ 4 42 14;
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания