Фолклорни фестивали, събори и панаири

''Ден на християнското семейство'' в с.Хубавене
ежегодно събитие

с.Хубавене,Община Роман,Област Враца

Вашата оценка
5 от 1 глас
Декември 2023

 
Ежегодно първата събота от декември в селото се стичат млади семейства от цялата община да празнуват "Денят на християнското семейство".

Освен този красив празник, тук не са забравени и типично българските празници, които с голямо почитане се отбелязват редовно всяка година.

Днес в селото се чества всеки един празник като и сега на Лазаровден може да се срещнат лазарки,а на коледа –коледари.

Пролетният бал е един от най-хубавите празници, които и в студ и в мраз не се пропуска да бъде празнуван.

За много дълъг период от време е носило и имети Уйовене,дадено от турците. Но благодарение на освободителните чети носи звучното име Хубавене. Произхожда от Ите-водно село.

Населението е застаряващо, но и младите не са малко. А по празници и естествено ваканциите навсякъде се чува детски глъч. Хубавене е село с история, традиция и надяваме се бъдеще.

Тук се почитат народните традиции и обичай, запазени още от първите заселници,а новаторските идей на младите ги променят и обогатяват.

В селото активно се развива читалищната дейност. Хората са инициативни и обединяващи идеите си успяват да поставят селото в редиците на развиващите се европейски селища.

Селото има танцов състав,който от създаването си бележи много успехи и се нарежда плътно до общинският танцов състав по възможности.

За само годинката си от която съществува получава награди и национални признания от състезанията "Балкан фест" и "Европеиската асоциация на фолклорните фестивали". Освен танцовият състав,децата в селото са много активни и миналото лято поставиха пиеса,която имаше големи отзиви.

Към читалището функционира и добре оборудвана библиотека с компютърна зала, където можеш да намериш всичко необходимо.

Всеки който веднъж е бил в малкото, но изключително забележително селце се е връщал пак.

За контакти : Кметство : Телефон: 09123/3869, 0886 046 120Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма картаВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания