Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на ''Илинден'' в с.Николово
ежегодно събитие

с.Николово,Община Русе,Област Русе

Вашата оценка
3.5 от 2 гласа
02.08.2020 г. -
02.08.2020 г.


 
Всяка година на 2 август (Илинден по стар стил) се чества празникът на селото (сбор) в гората до езерото, където се е намирал разрушеният манастир.
Фолклорни фестивали и събори
Николово се намира на 6-7 км от град Русе. Преди столетия на мястото на днешното Николово са възникнали две отделни села. Едното се казва Гагаля, а другото - Липник.
Фолклорни фестивали и събори
Гагаля носи името на татарин на име Гага Али, а Липник на голямата липова гора в местността Лесопарка. Гагаля е по-старо селище, защото се споменава в османските данъчни регистри още през XV в.

След Освобождението сред коренното население ("ерлии") се заселват големи групи пришълци от Балкана (Тревненско, Габровско и др.), а след румънската окупация през 1918 г. тук идват и българи от Северна Добруджа. Малцинствени групи в селото няма. През 1955 г. двете села се обединяват и наричат Николово по името на местен партизанин (Никола Попов (1907-1953)).

Църквата в кв. Гагаля се нарича "Успение Богородично". Църквата в кв. Липник се казва "Св. Димитър" и е построена от известния уста Стоян от Разград - баща на първия български масон Иван Ведър.

През последните две десетилетия са създадени и малки протестантски (петдесетнически) общности.

В село Николово се намира лесопарк "Липник" (или както всички го наричат "Текето"). Липовата гора обхваща 20 000 декара - най-големият масив в България. В изкуственото езеро до нея може да се лови риба или да се наблюдават тренировките на отбори по гребане. В гората над езерото е изграден зоопарк.

Недалеч един от друг са разположени два минерални извора - единият със съдържание на сяра, а другият на варовик. Вторият е на мястото на старобългарски манастир "Св. Илия", разрушен от османските завоеватели. На неговото място е построено теке за дервиши суфии, което също е съборено при реформите през 1826 г. До брега на езерото и навътре в гората днес работят два добри ресторанта.

За контакти :
Кметство: Телефон: 08118 24 53 , 08118 25 28
E-mail: nikolovo@ruse-bg.eu

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания