Фолклорни фестивали, събори и панаири

Празник на младото червено вино в гр.Сандански
ежегодно събитие

гр.Сандански,Община Сандански,Област Благоевград

Вашата оценка
4.1 от 14 гласа
Декември 2023

 
В един от последните дни на м.Декември от 16.00 ч. пред централния вход на Дома на културата в гр. Сандански ще се проведе традиционния празник на "Младото червено вино". Програмата на празника по традиция включва конкурс за най-добро вино.
Фолклорни фестивали и събори
В него могат да участват всички желаещи винопроизводители от община Сандански, където лозарството и винарството са с вековни традиции.
Фолклорни фестивали и събори
Кандидатите за наградите в конкурса представят според регламента по литър и половина вино с информация за сорта, населеното място и местността на лозовия масив, където е произведено гроздето.
Фолклорни фестивали и събори
Дегустацията ще се извърши от специалисти-енолози. Имената на участниците, на победителите и призьорите в надпреварата за най-добро младо червено вино се разкриват едва на празника.

Община Сандански е район с традиционно присъствие в областта на винопроизводството.

С цел да се възнагради трудът на частните винопроизводители от общината в края на декември 1992 г. кметство Сандански, съвместно с читалище "Отец Паисий" , фирма "Винпром" в село Дамяница и фирма "Мира" организираха първото издание на Празника на младото червено вино.

Празникът се провежда ежегодно и включва конкурс за най-добро червено вино от региона на Сандански и Мелник.
Фолклорни фестивали и събори
Конкурсът се извършва от професионално жури от "Винпром" - село Дамяница. До конкурса се допускат частни винопроизводители от региона.

В последните години освен обявяване на наградите се издават и сертификати за качество след пълен химичен анализ на вината.

Празникът на младото вино е особено атрактивен за местните хора с бъчвите вино, предназначени за безплатна консумация.
Фолклорни фестивали и събори
УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ:

1.Предоставят за участие 1,5 л. вино, ЕГН, сорт грозде, от което е направено виното, от коя местност е лозето и кое населено място в общината.
2. Вино за участие ще се приема в Дома на културата, всеки работен ден.
3. Конкурсът е анонимен.
4.Дегустацията ще се извърши от специалисти – енолози.

Каним всички винопроизводители да вземат участие в конкурса и за пореден път да покажем прекрасните вкусови качества на червеното вино от нашия район.

Тел: 0882011045; 0882050118; 0882011099
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Община СанданскиАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания