Фолклорни фестивали, събори и панаири

Празник на община Сапарева баня
ежегодно събитие

гр.Сапарева баня,Община Сапарева баня,Област Кюстендил

Вашата оценка
2 от 2 гласа
Май 2023

 
Последният уикенд на м. Май. В община Сапарева баня съчетават традицията от миналото с времето, в което живеем. На територията на общината действат четири читалища с богати библиотеки, фолклорни певчески групи, детски състави.
Фолклорни фестивали и събори
Голяма атракция за гостите са традиционните кукерски празници, конните надбягвания на Тодоровден, народните събори на християнските празници Гергьовден, Свети Илия, Света Богородица и др.
Фолклорни фестивали и събори
Сапарева баня и курортът Паничище са изходен пункт и за туристически маршрути, излети и екскурзии към високопланинската част на Рила.

В Сапарева Баня се намира единственият гейзер в Континентална Европа. Той е горещ 103 градуса по целзии.

Най-старото известно име на града Германия (варианти Гермае и Германос), който се е намирал на територията на днешния град Сапарева баня, се обяснява чрез езика на траките, в който коренът „герм-“ означава „горещ“ (съответства на гръцкото therm-os, английското и немското warm).

Според езиковедите името е било свързано с намиращите се тук горещи минерални извори.

Други предполагат, че Герман е бил тракийски бог на топлината и привеждат примери от народната митология, където Герман е бог на светкавиците и гръмотевиците.
Фолклорни фестивали и събори
При археологически разкопки в района на Сапарева баня са открити много паметници от тракийската древност, които свидетелстват, че траките са оценили рано лечебните качества на бликащите тук минерални води и са ги използвали за лечебни цели.

Възрожденска църква "Свети Георги" . Намира се в кв.Гюргево. Построена е през 1839-1840 г. от майстор Цветко от с.Жабляно, Радомирско. Църквата е уникална със своята вътрешна дървена архитектура.

Възрожденска църква "Свети Четиридесет мъченици" . Намира се в близост до центъра на града. Построена е през 1859 г. от майстор Цветко от с.Жабляно, Радомирско. Изографисана е през 1878-1879 г. Съхранява ценни икони и образци на възрожденското резбарско изкуство.

Средновековна църква "Свети Никола" . Намира се в градския парк, в центъра на града. Кръстокуполна църква със свободни рамена и голяма полукръгла апсида, с дължина 7,20 м. и ширина 5,70 м. Построена е през ХІІ-ХІІ век и реставрирана през 1937 г. по проект на арх.Рашенов. Изградена е от тухли върху каменни основи. Характерният и градеж, тухлените редове са замазани през ред, както и дванадесет стенният купол и аркирани ниши определят живописния и вид. Църквата е била изцяло изписана отвътре, като от стенописите до днес са запазени само отделни фрагменти. Паметник на културата от национално значение.
Фолклорни фестивали и събори
От Сапарева баня тръгват някои от най-популярните рилски туристически маршрути:
За Мальовица, Скакавица, Седемте рилски езера, Ресиловския манастир, Боровец и Рилския манастир. От близките села могат да се предприемат интересни туристически походи из Северозападна Рила.

По екологична пътека може да се стигне до водопада на река Бистрица, маркирани пътеки отвеждат до планинските хижи, а любителите на височините могат без особени усилия да достигнат до върховете Голям и Малък Сиврия, Кабул и др. Особено преживяване предлага посещението на каскадата от седем водопада, предпоследният от които – Овчаренският, е висок 39 м.
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Община Сапарева Баня

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com; emilbakish@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания