Фолклорни фестивали, събори и панаири

Храмов празник и Събор на ''Св.Илия'' в с.Долен
ежегодно събитие

с.Долен,Община Сатовча,Област Благоевград

Вашата оценка
2.7 от 3 гласа
Август 2023

 
Всяка година през първата събота и неделя от месец август се провежда традиционен събор в местността „Свети Илия“, където има църква и вила за нощуване към нея. На 2 км от тази местност при ясно време се вижда Бяло море.
Фолклорни фестивали и събори
Долен е наследник на стари тракийски махали, чиито останки и днес могат да се видят около селцето. Баирите са осеяни с тракийски некрополи. Запазени са също и тракийските лозя, ползвани чак до края на Българското възраждане. Селото се намира на стар римо-тракийски път, свързвал Драма с Тримонциум.
Фолклорни фестивали и събори
Доказателство за това са историческите останки от самият път в източния край на селото, както и Римският мост в местността Банян. През 1-ви век от н.е. римляните, по военни съображения, преместват трасето на пътя и построяват нов мост в близост до село Крибул, като по този начин осигуряват преминаването на войските през огрени от слънцето пътища, а по-точно, на юг от Сатовча. Така селото остава изолирано от главния поток на войски и кервани.

През времето на Османското владичество Долен, Сатовча и Ковачевица остават единствените села с християнско население в района. Пътят на оцеляване съвсем не е лек, защото още след възкачването на престола на султан Селим II всичките 12 параклиса са изгорени. Земята се обявява за собственост на султана и без зърно физическото оцеляване е било възможно за не повече от година. В Долен е построена джамия и конак.

Беят присвоява богата къща от северната страна на реката, която е запазена и до днес. Но доленските християни съумяват да запазят религията си. Твърде възможно е причината да се крие в това, че доленските търговци, като щедри данъкоплатци, били по-полезни в този си вид, отколкото като мюсюлмани, плащащи по-ниски налози. В района е имало много стада, а баирите около селото били засети с лозя. Виното било търгувано чак до Охрид. За нещастие неизвестна болест унищожава лозите и този странен планински сорт грозде, който виреел на 900 метра надморска височина не е оцелял до наши дни.

Наред с тези си умения, тамошните майстори се славили като най-добрите в каменната зидария. И днес всяка една от 300-те къщи е с уникален архитектурен план.

Новата църква "Свети Никола" е построена през 1834 година. За нейното изписване са канени зографи от далечни краища на страната. Някога това е било въпрос на престиж - колкото по-отдалеч, толкова по-престижно! Населението е смесено - християни и мюсюлмани. В селото има както джамия, така и църква.

При археологически проучвания край Долен са открити антично селище, късноантично селище, късноантичен некропол, късноантична крепост, късносредновековна църква и находище с останки от металодобив.

Селото е обявено е за архитектурен резерват. В него има 350 традиционни родопски къщи. Те са покрити с тикли (каменни плочи).

Камбаните на местната църква са лети 7 пъти, докато се постигне идеалният звук.


Камбанният звън се чува на 8 км.

За контакти :
Кметство: Телефон: 0879 / 121761

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания