Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на ''Св.Илия'' в с.Млечево
ежегодно събитие

с.Млечево,Община Севлиево,Област Габрово

Вашата оценка
5 от 1 глас
02.08.2020 г. -
02.08.2020 г.


 
Празник на с.Млечево.
"Ечете хълми и долини,шумете буйни лесове. И екотът ви да премине през бъдните ни векове."Горда Стара планина! Северно от най-високата ѝ част - Калоферския балкан се издига внушителното възвишение Черни връх, обрасъл с гъсти букови гори.

Заедно със следващото по-значително възвишение - Рътът (Куз баир, Млечовски рид, Церовица...) и реките Видима от запад, и Лева (Боазка) от изток затварят един облагодетелствуван от природата кът с мек и здравословен планински климат, обрасъл с буйни дъбови и букови гори, прошарен от множество поляни, долини, рътлини и чукари, населен с махли и планински колиби, осеян със старинни надгробни могили, които напомнят, че тук от незапомнени времена е властвал човекът. Кръстосалите се пътища нашир и надлъж съединяват Мизия и Тракия чрез Русалийския и Карловския (Видимския) проходи, както и селищата от Габровския и Троянския край.

В подножието на северния скат на Черни връх е било скътано старинно славянско селище с поетичното име Зелен град, свързано с множество предания и легенди.Широко известно е преданието, че през Русалийския проход е преминала красавицата Мара - сестрата на цар Иван Шишман - за да отиде в харема на султан Мурад, дано поне малко облекчи съдбата на поробения вече български народ.

Затова българинът е възпял потурчването на Мара и го свързал с връх Мара Гидик (Марин проход),неправилно отбелязван по едно време като вр.Русалка.Народът ни винаги го е наричал Мара Гидик. Има и друга легенда за този връх свързана със сестрата на Крали Марко. Подгонена от турците с бесни викове "Мара гидия" тя се хвърлила от скалите с думите: "Българско чедо на чужда вяра не се предава."

За контакти :
Кметство: 067307/311
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания