Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на БЗНС в с.Славовица
ежегодно събитие

с.Славовица,Община Септември,Област Пазарджик

Вашата оценка
4.4 от 8 гласа
Юни 2021

 
Всяка година около 14 юни се организира събор/и на БЗНС. В село Славовица се намира родната къща на Александър Стамболийски, която е музей. Музейната експозиция е възстановка на уредбата на селска къща от началото на 20 век.
Фолклорни фестивали и събори
Паметникът-костница на Александър Стамболийски, Къщата–музей и Вилата-музей на Ал.Стамболийски, която изгоря и бе реставрирана преди няколко години.
Фолклорни фестивали и събори
В Славовица се намира и вилата-музей на Стамболийски. Стамболийски живял и работил във вилата, която е била построена през 1922 година, а след Деветоюнския преврат през 1923 година е отведен там заедно с брат му Кирил, където били жестоко измъчвани и убити от група членове на ВМРО.

През 2000 година вилата е била почти опожарена до основи, заедно с много ценни документи и предмети, но в следващите години с помощта на финансирания от общината и спонсорства, историческата вила е възстановена в първоначалния си вид и отново отворена като музей.

Днес посетители на вилата могат да видят помощната сграда, в която Стамболийски е бил измъчван, могат да разгледат новата музейна експозиция във вилата, която е посветена на живота на Стамболийски и делата му и дори могат да разгледат в една от стаите историческия надпис "Ст.1923г.", който е бил написан от Стамболийски със собствената му кръв преди да издъхне от раните си.

В близост се намира и паметникът-костница, в който се съхраняват тленните останки на Стамболийски, неговата майка Катерина и брат му Кирил.
Фолклорни фестивали и събори
И трите обекта фигурират в списъка с исторически паметници на културата от национално значение от 1968 година.

Хиляди симпатизанти се събрат на възпоминателен събор-поклонение на лобното място на Александър Стамболийски.

Като премиер Стамболийски прилага реформи, които водят до стабилизация на държавата в годините след двете балкански и Първата световна война.

Земеделският водач е убит в местността Янини грамади край село Славовица.

За контакти : Кметство:03561/7276Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания