Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор в местността ''Паланката'' гр.Ветрен
ежегодно събитие

гр.Ветрен,Община Септември,Област Пазарджик

Вашата оценка
Август 2023

 
Интересно събитие е традиционния събор, който до скоро се провеждаше на всеки 4 години, а сега е ежегоден. Той трае 2 дни и голяма част от хората остават и през нощта да празнуват, като спят на палатки.
Фолклорни фестивали и събори
Съборът се провежда в първите дни на месец август в местността "Паланката"- на няколко километра от Ветренския язовир.
Фолклорни фестивали и събори
Често гости и спонсори на събора са италианци, идващи във Ветрен заради Домът за медико-социални грижи за деца "Свети Стилиян", в който са настанени около 80 деца до 3-годишна възраст.

Ветрен се намира между височините на изток от връх Еледжик. То е разположено на изхода на прохода Траянови врата - Паланката в Пазарджишкото поле, върху двете страни на Селското дере, което започва от седловината Паланката (710 м), 4,5 км западно от Ветрен.

Ветрен е построен главно върху северната страна на Селското дере, откъдето има благоприятно югоизточно изложение. От север над Ветрен се издига голата височина Голуша (568 м)- продължение на рида Бърдо, а от юг долината на Селското дере се загражда от височината Селска кория (655 м)- продължение на Голашкия рид.

Наименованията „Селското дере“ и „Селска кория“ са останали от времето, когато Ветрен е бил село.

В землището на град Ветрен
има около 65 обекта с останки от древни култури. През 1900 г. е открито съкровище от сребърни монети. Съдържа над 200 талера на Мария Терезия. Само преди няколко години при разкопки отново бе открита старинна делва пълна със сребърни монети.

За контакти :
Кметство: тел. за контакти: 03561/7275, 0889/337 299

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания