Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на с.Ичера
ежегодно събитие

с.Ичера,Община Сливен,Област Сливен

Вашата оценка
4 от 3 гласа
Август 2019

 
Най-редовния обичай в селото е "сбора". Това обикновено са три дни - петък, събота и неделя. Определят се като втората неделя на месец август.
Фолклорни фестивали и събори
Датата не е точна и всяка година е различна. Със събитието се цели именно събирането на всички родом от селото.
Фолклорни фестивали и събори
Традиционно се посещава местността "Ямата", и се устройват угощение и забавление. Напоследък това събитие се радва на интереса и на гости.

Най-ранните следи за появяването на Ичера водят към ранносредновековната крепост „Сикера“ от IV — V век. От названието Сикера произхожда и днешно име на село Ичера.

Селото често е сменяло местонахождението си, за което говорят находки и различни имена на местности: Манастира, Дивеците, Селски дол, Черковенски рът, Махаленски рът.

По време на Руско-турската война през 1828–29 г. голяма част от полските селяни в Сливенско били принудени да напуснат селата поради палежите на турците, отмъщаващи си за подкрепата на българите за руската армия. Едно от тези села било село Матей. Повечето от матейци емигрирали в Русия, но четири семейства останали в Ичера (откъдето минал керванът): Драгомани, Карамани, Мокрета и Жекоолар.

Населението на селото е предимно българско, говорещо на един изключително мек източен диалект. В езика на населението са се запазили и много чужди думи от турски, гръцки, румънски и други произход.

Читалището „Зора“ е основано през 1872 г. под името „Надежда“. Църквата „Св. Димитър Солунски“ е построена през 1842 г.

Местното училище е създадено през 1820 г. като килийно училище. В него се е преподавало по оригиналния „Рибен буквар“ на д-р Петър Берон.

В Ичера е било силно развито животновъдството (овцевъдство, козевъдство, говедовъдство, свиневъдство). Въпреки каменистия терен в околностите на селото има и земеделие. Отглеждат се ечемик, царевица, овес, фий, пшеница, ръж, боб, леща, тръстика, слънчоглед, картофи.

Селски туризъм - прекрасните комплекси "Ичера" и "Дивеците". Наблизо е комплексът "Караджейката".

За контакти: Кметство: 04517 22-11

За повече информация :
Село Ичера - Facebook

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания