Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на с.Виево
ежегодно събитие

с.Виево,Община Смолян,Област Смолян

Вашата оценка
Май 2022

 
Селищен празник с участие на фолклорни състави и изпълнители. Празникът на селото се провежда всяка година през последната събота на месец май на открито и е достъпен за гости и туристи.
Фолклорни фестивали и събори
Излезлите от селото се завръщат на този ден.
Фолклорни фестивали и събори
Виево е известно в цяла България. Селото има богата история и култура и ви разкрива възможности да се насладите на красиви природни гледки.

В османски поименен регистър от 1841 година се посочва, че от Виево (Каршилъ-и съър) са постъпили в армията 4 войници, което според Стоян Райчевски е косвено доказателство, че по това време в селото са живели помаци. В демографската статистиката на професор Любомир Милетич от 1912 година е посочено, че в селото живеят 150 помаци.

В периода 1 декември 1912 - началото на януари 1913 година жителите на селото са покръстени от български паравоенни части и БПЦ.

Населението е подложено на насилие, като в това влиза и разрушаване на много къщи.

Преобладаващата религия в селото е ислям. В миналото във Виево е имало голяма джамия с медресе, но през 1981 година тя е съборена от комунистическия режим.

На 26 ноември 2009 година в навечерието на Курбан Байрам в село Виево е отворена нова джамия, построена със средства на местните жители и с помощта на бизнесмени и други дарители.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти : тел.: 03022/22 87 0885 660 142; kmetstvo_vievo@abv.bg

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания