Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на ''Илинден'' в с.Арда
ежегодно събитие

с.Арда,Община Смолян,Област Смолян

Вашата оценка
3.7 от 3 гласа
02.08.2020 г. -
02.08.2020 г.


 
Всяка година лятото около Илинден се провежда селския събор, все там...горе на "салажа" под паметника. В близост до село Арда, през махала Гудевица и махала Лъгът (родното място на Валя Балканска) се стига до изворите на една от най-големите български реки Арда.
Фолклорни фестивали и събори
В махала Гудевица до старата църква, строена през 1882 година се намира и сградата на Народно Читалище "Бъдеще сега" приемник на старото "Пробуда" основано през 1931 година.
Фолклорни фестивали и събори
Днес са традиционните събори
- родови срещи в две смолянски села - Арда и Славейно. В Петково ще честват годишнина от Илинденско-Преображенското въстание и годишнина от рождението на легендарния капитан Петко войвода.

Тържествата започват в 10 часа с панихида в храм „Св. пророк Илия”, В Арда очакват около 3000 гости да пристигнат за празника на селото и срещата на арденските родове.

Съборът в Арда е един от най-големите в Родопите. Организирана богата културно-музикална програма и народно веселие.

Селото е разположено на 30 км южно от Смолян. Махалите на Арда са Сердарска, Вълчовска, Пазарска, Самарджийска, Стайковска, Гудевица, Гоздевица, Лагът, Билянце и Горна Арда. В османски поименен регистър от 1841 година се посочва, че от Арда (Арда баше) са постъпили в армията 13 войници, което е косвено доказателство, че по това време в селото са живели българи мюсюлмани.Към 1912-1913 година броят на българите мюсюлмани, живеещи в Арда (Ардабаши) е 200.

При избухването на Балканската война в 1912 година четирима души от Арда са доброволци в Македоно-одринското опълчение. В селото има черква и джамия. Българи християни и мюсюлмани живеят в разбирателство.

За контакти :
Кметство: 03028/22 36 ; 0885 660 141
kmetstvo_arda@abv.bg

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания