Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор ''Празник на плодородието'' в с.Анево
ежегодно събитие

с.Анево,Община Сопот,Област Пловдив

Вашата оценка
27.09.2023 г. -
27.09.2023 г.


 
Празник на село Анево ''Празник на плодородието''.
Днес Анево е единственото село на Община Сопот.Селото е населено с мюсюлмани и християни, които живеят в мир и съгласие и са образец за религиозна търпимост и добросъседство. Забележителности: Аневския манастир и Аневско кале

Възниква в самия край на 14-ти началото на 15 век след нахлуването на османците в българските земи, като гарнизон на близката крепост „Аневско градище“, когато тя е завзета от турците. На югозапад от днешното село, насред полето и до днес личат стотиците турски гробове, където са били погребани падналите при обсадата и щурма на „Аневско кале“ турски войници. Тук е било и тюлбето (гробницата) на падналия при превземането на крепостта турски военачалник, което в полуразрушен вид просъществувало почти до края на 19 век.

Турските войници оставени за гарнизон на превзетата крепост си взели за жени жените и дъщерите на избитите защитници на крепостта. И това се помнело и знаело през цялото време на османското владичество и до днес, и от турците и от околното българско население, че жителите на Анево по произход са „карашък“-т.е. от смесен турско-български корен. Това аневци са доказвали нееднократно.

До Освобождението селото остава чисто турско. През бурната военновременна 1877 г. аневци успяват по собствена инициатива да удържат цели три дни напиращия башибозук от околните турски села да не нападнат съседения им чисто български град Сопот.

След Съединението в 1885 г. част от турското население се изселва в пределите на Османската империя, а в Анево се заселват българи от селата Войнягово, Дъбене, Каравелово, Михилци (Карловско) и Белица (Софийска област).

До средата на 19 в. селото носи името „Аблалардан“, т.е. Какиното село (тур.), което може да се свърже с легендата, която разказва че към средата на XVI век по тези места дошли и се заселили татари на мястото на днешното село Московец ( бивше Татаре), като бея им се заселил в село Татаре, което получило това си име. Този бей имал една дъщеря и трима сина на които поделил земите си по следния начин: дъщеря си, която била най-голямото дете в семейството му, и кака на останалите му синове(на турски кака е „абла“) той дал за жена на някой си аневски турчин. Оттам започнали да наричат селото Аблалардан(Какиното село), на най-големия си син оставил с. Татаре, на втория който бил кьосе оставил селото Кьоселер (бивше Мали Богдан-дн.квартал на с.Каравелово ), а на третия си син дал новозаселеното Йени обаси (тур. Ново село), което отпосле се преселило на мястото на дн. Иганово. По-късно селото започва да се нарича Аиюво (Аиево), вероятно по името на „Айъ дере“, днес Мечо дере, което тече през селото. Това име селото носи до 1934 г., когато с указ името му е променено на „Анево“, каквото остава и до сега.

За контакти :
Кметство : тел. 0893343700
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания