Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на с.Зорница
ежегодно събитие

с.Зорница,Община Средец,Област Бургас

Вашата оценка
Септември 2023

 
Всяка година се провежда традиционен събор през третата неделя на м.септември.
Селото е основано от бежанци от Беломорска Тракия и бежанци от Старозагорско. Една от теориите е свързана с убиването на турчин в село Обручище, Старозагорско и от страх от вендета се пренасят няколко фамилии в землището на селото и се заселват там. По това време околността около селото е предимно гориста.

В село Зорница е роден на 27 февруари 1926 г. професор архимандрит Георги Елдъров. Малко преди Втората световна война папски мисионери отвели дванадесетгодишното момче в Асизи, Италия. Завършва през 1947 г. теология в Папския богословски факултет в Рим и преподава в католически университети. По време на Втория ватикански събор от 1960 до 1965 г. той е папски консултант и експерт.

На 19 юни 1966 г. е ръкоположен за архимандрит в църквата „Сан Клементе“, където са останките на св. Константин Кирил Философ. Монсеньор Елдъров е ръководил българската редакция на радио Ватикан. Бил е ватикански визитатор с мисията да отговаря за българите по целия свят и първият пълномощен на Ватикана у нас.

Село Зорница е дало свидни жертви през Балканската война, последвалата я Междусъюзническа, Първа световна и Втора световна война. В центъра на селото е издигнат паметник в почит на жертвите от войните.

Старото име на селото е Топузларе.
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания