Фолклорни фестивали, събори и панаири

Международен пленер ''Свети Лука'' в гр.Кюстендил
ежегодно събитие

гр.Кюстендил,Община Кюстендил,Област Кюстендил

Вашата оценка
3.5 от 2 гласа
Октомври 2023

 
Културното събитие се организира от сдружение Международен пленер "Св. Лука" - Кюстендил със съдействието на Столична община - отдел "Култура"
Фолклорни фестивали и събори
През 1993 г. Дружеството на художниците в Кюстендил основа Международен пленер “Св. Лука”, който се утвърди като едно от най-значимите културни събития не само за града, но и за страната. През всичките му издания в него са взели участие над 120 художници от страната и чужбина:

Енчо Пиронков, Лиляна Русева, Дора Бонева, Ивайло Мирчев, Слав Бакалов, изтъкнати кюстендилски художници – Ценка Бакърджиева, Бианка Ненова, Илона Захариева, Иван Пенев и др., както и внушителна група от Македония, Сърбия, Румъния, Украйна, Чехия, Австрия, Гърция, Германия, Англия.

Многогодишната история на пленера го е утвърдила като престижна културна изява за страната, която е естествено продължение на приноса на града и кюстендилската художествена школа в развитието на изобразителното изкуство в България.

Светият апостол и евангелист Лука, покровителят на зографите, е един от учениците на Исус Христос, изписал първата икона на Дева Мария с Младенеца и иконите на Светите апостоли Петър и Павел.

Творците са настанени в базата на общината в местността "Ючбунар". В продължение на една седмица художниците ще рисуват своите картини сред красивата природа на лесопарк "Хисърлъка" и в градските паркове на Кюстендил. Дните на пленера включват и съпътстваща програма - срещи -разговори с кюстендилски творци и разглеждане на културно-исторически забележителности.

По традиция пленера ще завърши с откриване на изложба от сътворените по време на творческите дни картини, и с посещение на манастира "Свети Лука" край село Граница.

За повече информация :
Столична община - Дирекция ''Култура''

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания