Фолклорни фестивали, събори и панаири

Кукеровден в гр.Средец
ежегодно събитие

гр.Средец,община Средец,област Бургас

Вашата оценка
4.7 от 6 гласа
Февруари 2023

 
Кукеровден се отбелязва в Средец в последната неделя на февруари. На този ден участниците в традиционните игри извършват определени ритуали и чрез магически танци и страшни маски плашат злите духове и орисници, за да има богата реколта през годината.
Фолклорни фестивали и събори
Още от ранни зори четири групи кукери тръгват да обикалят домовете в Средец. Някои от костюмите са тежки колкото хората, които ги носят.
Фолклорни фестивали и събори
Освен традиционните кукерски маски и одежди, тенденцията е да навлизат и нови герои, като пътни полицаи, горски служители и лекари.

Кукерите от Средец са известни с пищните си костюми и дървените мечове, с които удрят по краката жителите на града, за да изгонят злото от тях.
Фолклорни фестивали и събори
Групите са им от по 40 души, предимно младежи. Традицията се предава от поколение на поколение, като кукерите сами изработват костюмите и маските си.
Фолклорни фестивали и събори
Важен обреден момент е обхождането на домовете с пожелания за здраве, плодородие и благополучие, при което се събират подаръци от стопаните.

Наред с благословията на дома и стопаните, кукерите изпълняват различни битови и комични сценки.
Фолклорни фестивали и събори
Читалище "Пробуда 1897"
Телефон: +359 (0)5551 2768*22-77; +359 (0)5551 -47-04;
GSM:0884/66-03-04; 05551/31-40; 05551/31-16
Email: probuda.sred@gmail.com; info@probudasredets.com


За повече информация :
Община СредецАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма картаВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания