Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на ''Св.Димитър'' в с.Правдино
ежегодно събитие

с.Правдино,община Стралджа,област Ямбол

Вашата оценка
1 от 1 глас
Ноември 2023

 
Традиционно съборът на селото доскоро се празнуваше на 7 ноември. В последните години това става в последната неделя преди тази дата.
Селото е свързано с асфалтов път със село Първенец и с черни пътища със съседните села Зорница, Житосвят, Малина и Добриново.

На хълма Голямото Кале е съществувала римска крепост, от която и до днес се намират основи. В по-късни времена в района е минавал пътя за Цариград и в околните горите са се криели дружини на хайдути. Според местните легенди в района се е подвизавал Кара Кольо. През 1860 г. в селото се заселват голяма маса черкези, които се изселват през 1878 г. по силата на Берлинският договор. Старото му име е Доурукли (на Турски върх), или Доврукли. Преименувано е на Правдино през 1934 г.

По-голямата част от хората са православни християни, но има значително католическо присъствие. В селото има кметство и читалище. Кметът се назначава от общинската управа в гр. Стралджа. Особеното е в религиозен аспект , макар и малко по жители , селото разполага и с две църкви - православна и католическа

В селото има православна и католическа църква. На 3 км източно от селото има минерален извор с лечебни качества. Ниските възвишения на юг и изток от селото - двете Калета (името е свързано с останките от римската крепост) и Бобата и течащата покрай тях река предават на селото чудесен изглед.
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания