Фолклорни фестивали, събори и панаири

''Празник на Боговете на виното'' в с.Илинденци
ежегодно събитие

с.Илинденци,община Струмяни, Област Благоевград

Вашата оценка
4 от 9 гласа
Февруари 2023

 
''Празник на Боговете на виното'' – посрещане боговете на виното и плодородието, обявяване царя на лозята. Провежда се всяка първа събота на месец Февруари .
Фолклорни фестивали и събори
Местни производители на бели и червени вина изнасят за оценка своята продукция. Същата се оценява от виноспециалисти - технолози от винзаводите в Дамяница и Благоевград.
Фолклорни фестивали и събори
На победителите се връчват парични и специални статуетни награди. За гостите на празника остава всичкото изнесено за оценка вино и много скара от месни деликатеси, кюфтета, кебапчета, кървавица, суджуци и др., които са любезно предоставени от най-големите винопроизводители и собственици на лозови масиви.

Обикновено гостите от страната и чужбина се посрещат с топла питка и глътка от божествения местен еликсир. Отслужва се тържествен водосвет за богата реколта.

Следва появата на древните божества на виното:
- тракийският ЗАГРЕЙ,
- фригийският САБАЗИЙ,
- гръцкият ДИОНИС,
- римският - БАКХУС,
- христянският светец - Свети ТРИФОН, придружени от шумна свита.

С тях върви и мома Кераца, кръстена на прочутата керацуда - уникално вино от най-стария запазен сорт бяло грозде в България, което се отглежда единствено в района.

Празникът е съпроводен с ритуално зарязване на лозята от боговете на виното. Изнася се богата фолклорна и музикална програма.

Божествата изпъляват тракийския обред „Розалии”, съхранен отпреди 4 хиляди години. В основата на ритуала са виното и огънят, и тяхната пречистваща сила. Големият и висок пламък предвещава плодородна година за винопроизводителите на Илинденци и общината.

Провежда се тържествена церемония по обявяване на победителите в конкурса за най-добри вина от последната реколта и коронясване на Цар на лозята, на когото се полага венец от лозови клонки и гроздове и се намята с царски плащ.
Фолклорни фестивали и събори
Конкурсът е за най-добро червено вино, за най-добро бяло вино, за най-добро гостуващо бяло вино и за най-доброто гостуващо червено вино.

Градусите на настроението се вдигат не само от специално приготвените бъчви от организаторите, където всички гости имат възможност безплатно да дегустират божествената напитка на Илинденци, но и от богата концертна програма и народните танци на големия площад.
Фолклорни фестивали и събори
Празника на виното в общината продължава с народно веселие и хора на площада в с. Илинденци.

За контакти :
Име на читалище "Климент Охридски -1920"
Адрес "Белица" 9, п.к.2833
Тел. за контакти: 0878428065
E-mail kliment_ohridski_ilindenci@abv.bg
тел: 07434 20 43Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма картаВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания