Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на ''Илинден'' в с.Илинденци
ежегодно събитие

с.Илинденци,община Струмяни, Област Благоевград

Вашата оценка
3 от 1 глас
Юли 2023

 
Съборът се провежда в съботата или неделята, които са най-близки до празника на селото на 2 август.
Фолклорни фестивали и събори
Обичайно на него се стичат роднини и приятели от различни краища на страната. Народният събор на с. Илинденци е посветен на Илинденско-преображенското въстание. Организатори: Кметство Илинденци, община Струмяни, област Благоевград.
Фолклорни фестивали и събори
В селото е центърът на прочутото грозде и вино, произвеждано от него - керацуда. Сортът е донесен от бежанците от Егейска Македония, заселили се тук през 1912 година. Всяко семейство в селото отглежда от 0,5 до 5 декара от този сорт грозде и произвежда вино от него.

Над селото се намират най-големите на Балканския полуостров мраморни кариери. На 3 километра от селото се намират два завода за преработка на мрамор и производство на мраморни изделия. В селото има над 20 цеха за производство на мраморни изделия.

До Балканската война село Белица е голямо преобладаващо турско-циганско село. При избухването на Балканската война един човек от Белица е доброволец в Македоно-одринското опълчение. След 1912 година турското и циганското население се изселва и на негово място са заселени бежанци от Егейска Македония, които образуват отделни махали в селото - Заровска - от село Зарово, Крушевска от село Крушево, Кърчовска от село Кърчово.

Природно феноменални скални образувания обграждат селото от север, изток и юг. В непосредствена близост до тях се намира най-голямата в България открита скулптурна изложба - "Арт Център Илинденци". Към него е изградена хотелска част и посетителски център. Скулптурите и местата, където са поставени, са осветени, което прави мястото уникално, гледано от близо и далеч. Над селото се намира лековит извор, до който е изграден красив параклисен комплекс. Водата се препоръчва за лечение при болести на очите, мозъка и косата.

В централната част на селото са изградени мраморни шадравани и чешми. Центърът е изграден изцяло с мрамор от най-голямата кариера на Балканския полуостров за добив на мрамор, намираща се над селото. Към селото има обособена вилна зона, която се намира сред смесена-иглолистна и широколистна гора. Там е изграден и язовир, който е зарибен и предлага упражняване на спортен и любителски риболов. Има идеални места за ловуване на пернат и друг дивеч. За тази цел е изградена и ловна хижа.

От селото тръгват множество туристически пътеки из Пирин планина с посещения на многобройни карстови пещери, тучни поляни и величествени върхове. Скалите край селото предлагат издеални условия за практикуване на скално катерене. Пропастта Алко е дълбока 132 метра.

За контакти :
тел: 07434 20 43

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания