Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на ''Илинден'' в с.Цапарево
ежегодно събитие

с.Цапарево,община Струмяни,област Благоевград

Вашата оценка
02.08.2020 г. -
02.08.2020 г.


 
Народен събор в с. Цапарево, посветен на Илинденско – преображенското въстание. Цапарево, високо в планината събира отблизо и далеч родените и израснали в селото, с общо хоро и общи трапези.
Фолклорни фестивали и събори
Село Цапарево
се намира в планински район, в историко-географската област Каршияка.

Разположено е в източните склонове на Малашевската планина. Климатът е преходносредиземноморски с летен минимум и зимен максимум на валежите.

През 19 век Цапарево е чисто българско село, числящо се първоначално към Мелнишката каза, а след 1878 година към Петричката каза на Серския санджак. В "Етнография на вилаетите Адрианопол, Монастир и Салоника", издадена в Константинопол в 1878 година и отразяваща статистиката на мъжкото население от 1873 година, Цапарево (Tsaparévo) е посочено като село със 92 домакинства със 320 жители българи.

Съгласно известната статистика на Васил Кънчов към 1900 година в селото живеят 1000 души българи християни.

Според статистиката на секретаря на Българската екзархия Димитър Мишев в 1905 година християнското население на Цапарево се състои от 1320 българи екзархисти. В селото има 1 начално българско училище с 1 учител и 51 ученици.

При избухването на Балканската война през 1912 година четирима души от селото са доброволци в Македоно-одринското опълчение.

За контакти :
Кметство: 074346/ 263

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания