Фолклорни фестивали, събори и панаири

Храмов празник и Събор на ''24 май'' в с.Царимир
ежегодно събитие

с.Царимир,община Съединение,област Пловдив

Вашата оценка
4 от 1 глас
23.05.2020 г. -
24.05.2020 г.


 
На 24 май е съборът на селото, който започва от 23 вечерта с ядене, пиене много песни и веселби. Извършват се състезания по борба с награди и голям спектакъл.
Фолклорни фестивали и събори
Църквата "Св. Св. Кирил и Методий" в с. Царимир е построена 1887 г. Камбанарията е построена 14 октомври 1904 г.. Орнаментната украса е изографисана през 1984 г. от художник­-декораторът Михаил Минков.
Фолклорни фестивали и събори
Тодоровден също е голям празник на селото, отпразнува се с конно надбягване, много музика и веселие.

Царимир е село богато на история.Преди време царимирци са разделили селото на две махали разделяни от главния път ,едните им викали маджури ,а другите капуци .Дълги години двете съседни махали били в конфликт ,било невазможно да си вземеш булка или съпруг от другата махала ,даже имали две гробища ,два магазина за хляб и две училища.И всичко това продължило толкова дълго ,че историята не си спомня каква била причината довела до тази кавга.

Сега е останал само спомена и всички гледаме с присмех на това което са правели нашите дядовци и баби.

Днес всички царимирци са сплотени , винаги са заедно и в добро ,и зло.Всеки един празник се празнува "по царимирски" - с песни , танци и най-вече глъчка до зори.

За контакти :
тел.: 0318 / 42 221
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания