Фолклорни фестивали, събори и панаири

Местен обичай ''Кумата'' в с.Правище
ежегодно събитие

с.Правище,община Съединение,област Пловдив

Вашата оценка
4.5 от 2 гласа
08.04.2023 г. -
08.04.2023 г.


 
"Кумата" е пролетен женски обичай, отразяващ отношението на младите момичета към красотата и трудолюбието, показано в дрехите и в песните, които пеят. Обичаят се състои в обхождане-на домовете, където момичетата припяват за здраве и берекет.
Фолклорни фестивали и събори
Песните са автентични, весели и закачливи. Момичетата се събират на Toдopoвден и избират "Кума" чрез жребий, а след това всяка неделя се прави хоро на най- близката поляна до дома й.
Фолклорни фестивали и събори
След обхождането на Лазаровден и Връбница се прави голямо хоро на площада. На него се оглежда кой момък до коя мома се е хванал.
Фолклорни фестивали и събори
Лазарки ще кумичат в село Правище, но в селото играят малки момичета - на възраст до 10 години. Те също ще обикалят с песни домовете на хората, след което ще играят хоро в центъра на селото.

В с. Правище се намира църквата "Света Троица", която е осветена на 23 Октомври 1898 година.

Народно читалище "Светлина"- с. Правище е създадено през 1927 г. по инициатива на поп Атанас. Основите на новата читалищна сграда са положени през 1957 година, а същата е открита тържествено на 24.05.1962 година. В него се помещава библиотеката, а самото читалище организира доста от културните мероприятия.
Фолклорни фестивали и събори
В селото е изграден 5-метров паметник, облицован с дебел бял мрамор и фронтално вградена мемориална плоча с вписани имената на партизани паднали жертви в бой за родината си.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти : тел.: 0318 / 54 221

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com; emilbakish@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания