Фолклорни фестивали, събори и панаири

Общотвърдишки събор в местността ''Хайдушка поляна''
ежегодно събитие

гр.Твърдица,община Твърдица,област Сливен

Вашата оценка
4.3 от 3 гласа
Август 2023

 
Ежегоден Общотвърдишки събор — „Хайдушка поляна“ — първата десетдневка (събота или неделя) на м.Август.
Фолклорни фестивали и събори
За пореден път Твърдишкият балкан бе огласен от песните и танците на самодейните състави от община Твърдица. Името на Общотвърдишкия събор не е случайно.
Фолклорни фестивали и събори
Целта на празника е да се срещнат твърдичани, живеещи в различни краища на България и наши сънародници, изселили се в периода 1828 г. - 1830 г. в Молдова и основали там с. Твардица.

Надслов на събора:
„Надпяване и надиграване на хайдушкото сборище”.

По време на събора са предвидени състезания за деца и възрастни като дърпане на въже; скачане от място; бягане с чували; хвърляне на малка топка в цел.

Празникът има за цел:
• Да се запазва и развива традицията за провеждане на събора на „Хайдушка поляна”, като се внасят елементи, свързани с местната фолклорна хайдушка история;
• Да се осъществява приемственост в традициите между поколенията, възпитавайки у тях любов към родния край, историческото минало и красивата природа;
• В хода на подготовката на събора да продължи събирателската и изследователска дейност за проучване на местната фолклорна история;
Фолклорни фестивали и събори
В него могат да се включат индивидуални участия на певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи и певчески групи.

Изпълненията ще са насочени към по-малко известни хайдушки народни песни и предания за хайдути от Твърдишкия край (Пею Буюклията, Злати Конарченина, Димитър Калъчлията и др.)

Община Твърдица, Туристическо дружество „Чумерна”, Народно читалище „Св. св. Кирил и Методий 1914”, Общински съвет на Съюза на пенсионерите гр.Твърдица най-учтиво канят гражданите и гостите на град Твърдица да вземат участие в традиционния събор, който ще се провежда в местността „Хайдушка поляна”.

Регион : Местност “Хайдушка поляна” в Твърдишкия балкан
Организатори : oбщина Твърдица; Контакти : 0454/ 4002; oba_tv@abv.bg


С над 40 годишна традиция е съборът в м. „Хайдушка поляна” в Твърдишкия балкан, до границата ни с община Елена. Издигнат е малък паметник с чешма.
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Община Твърдица
Туристическо дружество ''Чумерна''

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com; emilbakish@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания