Фолклорни фестивали, събори и панаири

Родова среща на Симовите в с.Врабча
ежегодно събитие

с.Врабча,община Трън,област Перник

Вашата оценка
3 от 1 глас
Септември 2023

 
Всяка година в началото на септември има голяма фамилна среща на Симовите — род, произхождащ от село Врабча.
Село Врабча се намира в планината Гребен, гранична между България и Сърбия. Отстои на 70 км от София и на 10 км от Трън. Малък водопад и прекрасно място за разходка се намират вляво от пътя, непосредствено преди селото по пътя от Трън.

В османски данъчни регистри на немюсюлманското население от 1623-1624 година селото е отбелязано под името Върабча с 28 джизие ханета (домакинства). В Българска Енциклопедия /авт. Н. Г. Данчов, И. Г. Данчов, София-1936, с.241/ е отбелязано под името „Врабча“, „с. въ Трънска околия; 845 ж. На североизтокъ отъ Трънъ. Живописна околностъ. Населението се занимава съ земеделие, скотовъдство и дюлгерство и е особено гостоприемно. При преброяването презъ 1926 г. имало е 1,029 ж.“

По време на Балканската война в 1912 година 2 души от селото се включват като доброволци в Македоно-одринското опълчение.

Селото се намира на изключително красиво място, на което може да се добиват различни видове плодове и зеленчуци. Макар да е доста обезлюдено, като площ селото обхваща немалка територия, тъй като къщите са разпръснати на относително големи разстояния помежду си — нещо, което е характерно за целия Трънски район. В селото и околностите му са намирани и все още се намират червени плочки, за които се смята, че са от римски храм.

През зимата в домовете са обичайните семейни компании и не се мяркат много външни хора, тъй като селото е високо в планината и е труднодостъпно. За сметка на това през лятото децата се забавляват. Природата позволява да се отпуснеш и насладиш изцяло. Неповторимите планински пейзажи, ливадите с уханни цветя, Врабчанският водопад, който замръзва през зимата, и множеството скали наоколо превръщат селото в чудесно място за екскурзии. Самият водопад се пада вляво от шосето, водещо към селото, в ниското покрай Врабчанската река, където има също нещо като скален тунел, изкопан от реката, и карстов извор, както и кът за пикник и барбекю, който се поддържа от местните хора.
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания