Фолклорни фестивали, събори и панаири

Кукерски празник в с.Калчево
ежегодно събитие

с.Калчево,община Тунджа,област Ямбол

Вашата оценка
4.9 от 7 гласа
Февруари 2023

 
Кукерски празник през първата събота и неделя на м.Февруари. Кукерските игри в с.Калчево датират още от 19 век. Те имат силна традиция в селото .
Фолклорни фестивали и събори
Два дни в Калчево звъна на звънците, шума на хлопките и подвикванията на кукерите ПО УСТАНОВЕНА ПРЕЗ ГОДИНИТЕ ТРАДИЦИЯ прогонват злите сили от всеки дом и двор.
Фолклорни фестивали и събори
Костюмите, с които играха малките кукери са автентични, изтъкани от техните баби и прабаби, а хлопките – наследство от техните дядовци. Над 250 кукери от селото заораха, засяха и прогониха злото, за да дойде доброто.
Фолклорни фестивали и събори
Благословията на големите кукери:
- Благославям те да пораснеш голям кукер! Да следваш традициите на своя баща, дядо и прадядо, на своя род и Родина! Да сееш добро, да жънеш добро, да благославяш добро! Кажете всички – ДА БЪДЕ! Разхлопайте хлопките!

Обичаят, който представят е известен сред местните хора като: оране-засяване-жътва и вършитба и представя целия земеделски цикъл до прибирането на реколтата.

Преди да започнат да представят своя ритуал, малките калчевчета бяха благословени от големите кукери - да следват традициите на своите бащи и деди, на своя род и Родина, да сеят добро, да жънат добро, да благославят добро.

В приветствието си кметът подчерта, че празникът „Кукеровден” поставя началото на поредицата кукерски празници в община „Тунджа” и на Международния маскараден фестивал „Кукерландия”.
Фолклорни фестивали и събори
Почита се и ЛАЗАРОВДЕН (ЦВЕТНИЦА).

За контакти :
Читалище Светлина
Адрес: ул. „Клокотница” № 33 п.к.8677;
04715 -22-26Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма карта
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания