Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на ''Илинден'' в с.Пресиян
ежегодно събитие

с.Пресиян,община Търговище,област Търговище

Вашата оценка
02.08.2020 г. -
02.08.2020 г.


 
2 август, ''Илинден'' - празник на селото, свързан с Илинденско-Преображенското въстание и преселниците-бежаници в селото дошли от района на въстанието след неговия погром.
До 7 декември 1934 година селото носи името Салтъклар. Първата по-голяма вълна преселници в селото идва след Илинденско-Пребраженското въстание основно от село Марулево, Горноджумайско през 1903 година. Салтък е турска дума и означава независими.

Историята на селото от най-древни времена е забулена до голяма степен в неизвестност. Едно старо предание говори, че селото е заселено на сегашното си място, за да се избяга от чумата, която тогава върлувала наоколо. Преди това то се е намирало (местило) на още три места – в местностите Горен Юртлук, Долен Юртлук и Ортакьой (средно село). Тогава мястото на днешното село Пресиян е било обрасло с буйни дъбови гори. За строежа на къщите на жителите са били използвани дърветата от горите наоколо и те постепенно са отстъпили място на заселниците. Последното вековно дъбово дърво от 15-тината останали от тези гори оцеляло на площада на селото до 1948 г.

Стари предания говорят, че една част от най ранните турските заселници дошли в селото от района на град Мека. Преди заселването на турците селото е било българско, но част от населението е било избито, а останалото постепенно се претопило. Единствен спомен от старите български жители са заварените от турците старинни имена на някои местности около селото – Марабунар, Гяурчаарсъ, Домусдиамент.

* Християнска (източно-православна);
* Мюсюлманска;
* Кметство;
* Народно читалище „Светлина“.

За контакти :
Кметство:
тел.: 06006 -2 222
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания