Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на с.Орляне
ежегодно събитие

с.Орляне,Община Угърчин,Област Ловеч

Вашата оценка
Ноември 2023

 
През първата седмица от м.Ноември е сборът на селото. Хората посещават родителите си на село, ядат и пият традиционни български напитки и ястия.
Името на селото орленчани свързват с местността Каракая(Черната скала),някога обитавана от много орли.

На много места из района на Орлене има следи от римското владичество-Могилата,Юрта и др.Намерени са значително количество сребърни монети, фибули, фолиси, керамика. От периода на Средновековието има малко сведения. От тогава датира изграждането на селище-крепост на хълма Калето. Открити са множество медни монети (коруби), желязна пика за бой, върхове, стрели има и останки от градеж.

По време на турското владичество землищата на днешното село Каленик и на с.Орлене са били включени в състава на турското село Каленик(поради съвпадение на имената-Каленик*). За първи път името Каленик се споменава в регистър на Никополския санджак от 1479 г.като част от зиамет със 168 християнски домакинства,2 вдовици,с общ приход 12,437 акчета-владение на Марко Мустафа бей.

През вековете на турското владичество християнското население от махалите постепенно е ислямизирано.Според турски документ от 60-те години на 19век махалите са изцяло мюсюлмански.Изключение прави Угърчинската махала. Турското присъствие в землището на Орлене е оставило трайни следи в имената на географските обекти,имена,които се употребяват и сега: Ибишовото, Аланлията, Исака, Гюлата, Османовото и др
.
По време на Руско-Турската освободителна война(1877-1878 г.) мюсюлманите напускат Каленик* заедно с отстъпващите турски войски.Техните местоживелища били подложени на разграбване и опожаряване. В опустялото село Каленик* през 1878 г. се заселват преселници от габровските и ловешките села,от Македония.След тях по-късно идват и заселници от Троянско.Заселени били Дикисан(днешното Орлене) и Курмазли(днешния Каленик).

Преселилите се габровци,троянци и македонци са били будни българи.През 1890 г. те полагат началото на учебното дело в новозаселеното селище-откриват училище в малка къща,измазана с глина.За пръв учител бил назначен Кальо Хр.Боров от гр.Ловеч.Поради увеличаване броя на учениците през 1898 г. започва строеж на нова училищна сграда,която е завършена през 1902 г.

През 1927 г. се взема решение за строеж на ново училище,което да отговаря на тогавашните педагогически изисквания.Строежът започва едва през 1930 г. и завършва 1933 г.Открито е началното училище"Васил Левски" със слети паралелки.Първите му учители са били Васил Д.Иванов и Иван П.Христов. През 1926 г. в селото се учредява читалище"Изгрев".

През 1908 г. се образува група от привърженици на БЗНС,а през ноември 1931 г. -организация на РП. Орленчани вземат участие и в трите последователни войни:Балканска,Междусъюзническа и Първа световна война.

До 1940г.обработката на земята е ставала с дървено рало или плуг.След това навлиза по-модерен стопански инвентар. За препитание населението упражнявало и някои занаяти:дюлгерство,коларство,кацарство и др. През август 1950г.се поставя началото на ТКЗС в Орлене,което през 1958 г. се включва в ОТКЗС"23 септември" в Катунец. Къщите в Орлене са на един или два етажа.Характерни са големите дворове,оградени с плет,а в по-ново време-и с дувари. Духовната култура на орленчани се характеризира с голямо разнообразие на обичаите,обредите,вярванията,пожеланията и др. След 1948 г. селото получава нов облик: асфалтиране на улиците, водоснабдяване, електрифициране.

За контакти :
Кметство :06938/222
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания