Фолклорни фестивали, събори и панаири

Нощуване на Беглижките ливади на ''Петровден'' в с.Тешово
ежегодно събитие

с.Тешово,Община Хаджидимово,Област Благоевград

Вашата оценка
29.06.2021 г. -
29.06.2021 г.


 
На 29 юни (Петровден) има традиция да се нощува на Беглижките ливади, местност на около 2 часа път пеша от селото.
На сутринта се прави курбан за здраве до параклиса "Св. Петър", който се намира почти на самия едноименен връх и само на 10 минути от Беглижките ливади.

През Възраждането Тешово е един от важните центрове на железодобивната индустрия в Мървашко. Тук е имало множество пещи (пехци) и няколко самокова, като последният е спял да работи през 1916 година. В селото е имало и много ковачници (кузни), в които се изработвали различни предмети, коита заедно с изкованото на самоковите желязо на пръти се разнасяли и продавали в Демир Хисар, Сяр, Солун, Зиляхово, Драма, Алистрати, Нигрита, Правища, Кавала, Пазарджик, Пловдив. Към края на 18 век в Тешово е имало "керхана" за изливане на гюлета (топ-куршум), които се откарвали във военния арсенал в Правища за доработване.

С голяма историческа и архитектурна стойност е и църквата „Свети Димитър“ построена през 1843 - 1844 година. Цялото пространство по стените, вътре и вън, е изографисано с многобройни сцени и образи от библейски сказания, от мировия свят и моменти от историческото ни минало. Единствена по рода си у нас е сцената „Наказание Владимирово. Воцарение Симеоново.“, изобразяваща важно историческо събитие, станало през 893 година. Султански ферман за даване право на църквата „Свети Димитър“ в Тешово да бие клепало по време на църковни религиозни обреди, 1836 г.

През 1858 година в селото е разкрито училище с преподаване на гръцки език. От 1873 учителя Иван Попниколов въвежда в училището и църквата българския език. Същият учителства в селото до 1880 година.

При избухването на Балканската война през 1912 година седем души от Тешово са доброволци в Македоно-одринското опълчение.

В Тешово има запазена средновековна каменна кула, която е обявена за паметник на културата.

За контакти :
Кметство : 075215 217
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания