Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на с.Белцов
ежегодно събитие

с.Белцов,Община Ценово,Област Русе

Вашата оценка
Ноември 2023

 
Ежегоден селски събор — всяка първа неделя на месец Ноември.
Белцов се намира на 4 км от общинският център Ценово. То е разположено на десния бряг на р. Янтра, почти на 10 км от устието й. Белцов е по-близо до Свищов, отколкото до Русе. От Свищов го делят 36 км, а до Русе са почти 60 км.

Има няколко версии за произхода на името на село Белцов. Някои смятат, че селото е получило името си благодарение на една билка, наричаща се „белизма“.Тя е рядко срещано растение, природен халюциноген, описано в Червената книга на България за редки представители на нашата флора и фауна.

Недалеч от селото има поляна, където расте „белизма“ или „сладко биле“, както я наричат местните хора. Тази поляна е оградена, за да не могат да влизат тревопасни животни. Според друга версия селото е наречено на един от първооснователите си — Белчо. Той е бил балканджия, избягал от турците с целия си род и заселил се по поречието на р. Янтра.

Източно православно християнство е религията на местните жители. Селото е едно от малкото населени места в Русенски окръг, където няма присъствие на малцинства.

Читалище-библиотека „Пробуда“ е обществената институция, грижеща се за духовния живот в селото. То организира честването на повечето християнски празници и обичаите, характерни за тях — коледуване ;изгонване на злите духове от къщите с помощта на „бразаи“- това са местните кукери; лазаруване и др.

Целодневна детска градина,

Пещери - (Дядо Старчовата пещера;) и живописни меандри по поречието на р. Янтра
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания