Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на с.Търговище
ежегодно събитие

с.Търговище,Община Чупрене,Област Видин

Вашата оценка
4 от 3 гласа
Април 2023

 
Всяка година през последната неделя на април се провежда събора на селото. За случая се кани духов оркестър и през целия ден свирят на площада на селото, който се намира на центъра.
Фолклорни фестивали и събори
Село Търговище по всяка вероятност възниква през периода от 1750 до 1800 г.

То е най-младото село от заобикалящите го села Върбово, Чупрене, Репляна, Протопопинци и Боровица. Смята се че селото е основано от търговци, работещи в този район, от където идва и името на селото.

Първа е заселена местността „Дедин дол — Еремииното селище“, за която се смята, че носи името на един от търговците — Еремия.

Жителите на възникналото село се занимават основно със земеделие и скотовъдство. Още през Османското владичество Върджа Търговска построил собствена тепавица в местността Йовина ливада и започнал да преработва вълнени, домашни шаяци срещу заплащане.

По неговия пример и други жители на селото започват да строят тепавици, докато броя им достига 24.

Постепенно търговищките тепавици започват да преработват вълнени изделия от четири околии — Белоградчишка, Ломска, Видинска и Кулска. Първоначално тепавичарите пренасят шаяците с коне, а по-късно с каруци. По такъв начин селото от скотовъдно-земеделско се превръща в занаятчийско.

Трима от жителите на селото участват в Белоградчишкото въстание от 1850 г., което има за цел да освободи района от властта на Османската империя.

Близо до селото се намира гора с формата на буква З, която е наречена от местните хора Змеева гора. В близост до селото се намира и пещерата Тъмната дупка.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти : GSM:0885242553

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com; emilbakish@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания