Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на ''Спасовден'' в с.Якимово
ежегодно събитие

с.Якимово,Община Якимово,Област Монтана

Вашата оценка
4 от 1 глас
28.05.2023 г. -
28.05.2023 г.


 
Съборът на Якимово се провежда в неделята след Спасовден.
Любопитно за селото е, че и сега полу-официално (или по друг начин казано: придобило гражданственост) на пликовете за писма или колетните пратки се изписва Якимово 1, Якимово 2 или Якимово 3. Това е под влияние на факта, че до първата половина на ХХ век на мястото на днешното с. Якимово е имало 3 самостоятелни, обособени села:

Прогорелец, Котеновци и Войници, които — особено след 9.IX.1944 — се разрастват до степен, че се „срастват“ и така образуват единна цялост. Но това е само привидно — жителите на Якимово (дори и младите) продължават да използват тези названия като указателни за местоположение, въпреки че границите са повече от условни — куриозно е, че може да „преминават“ — едва ли не — дори през средата на отделни къщи. Има и един „нов квартал“, обособен при разрастването на Прогорелец на северозапад и преминаването на северния бряг на река Цибрица, наречен През Барата (местното название на Цибрица).

През 1972 г. край Якимово е открито сребърно съкровище. Състои се от 4 конични купи, кантарос, 2 масивни гривни с краища змийски глави и 2 апликации. Всички предмети са изработени от сребро, чрез съчетание на местни и елински техники. Съкровището датира от 3-1 в. пр. н. е.

Коничната сребърна купа от Якимовското съкровище принадлежи към най-разпространения тип съдове от времето на късния елинизъм. Подобни вази са открити из целия древен свят и датират главно именно от периода II-I в. пр. н. е. По-редки са купите с фигурални изображения по стените. Съдът от Якимово е интересен с образа на конник, който — макар и доста фрагментиран — дава представа за изкуството по нашите земи през този период. Вялата му моделировка, вниманието към подробностите, йератичността на позите, грубото позлатяване, широкото използуване на насечката — са характерните белези на този стил, който не трябва да се свързва с определена етническа група, а принадлежи на една огромна интернационална културна общност. В образа на конника може да видим промеждутъчното звено между конния герой от тракийските паметници от V-IV в. пр. н. е. и хилядите оброчни плочки от римската епоха.

За повече информация :
Община Якимово
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания