Фолклорни фестивали, събори и панаири

Фолклорен събор с международно участие гр.Кермен
ежегодно събитие

гр.Кермен,община Сливен,област Сливен

Вашата оценка
4 от 2 гласа
Май 2023

 
Съборът се провежда около Гергьовден, всяка нечетена година. Организатори са: Община Сливен, кметство и читалище град Кермен. Повече от 600 изпълнители от над 25 селища участват в общата и конкурсна част на събора
Фолклорни фестивали и събори
Съборът се провежда от 1991 г. през година. Той е част от програмата на майските празници на културата „Сливенски огньове".

Да утвърждава приемствеността между поколенията в усвояването на фолклорната култура е една от основните цели на фолклорния фестивал.

В програмата участниците могат да покажат музикално-песенни и инструментални изпълнения /индивидуални и колективни/, обреди и обичаи, разказване на приказки и анекдоти, детски и младежки игри, представяне на традиционни занаяти.

В рамките на фолклорния събор ще се проведат два конкурса:

Конкурс за надсвирване за наградата на името на Досьо Милков , в който могат да участват изпълнители на духови народни инструменти;
- кавал, свирка, дудук, окарина, листи, гайда и други, разпределени в три възрастови групи
- до 14 години, до 18 години и над 18 години.

Конкурс за надиграване за наградата на името на Динко Орсов , в който могат да участват индивидуални и двойки изпълнители в две възрастови групи:
- до 16 и над 16 години. Извън конкурсната програма участниците в събора могат да покажат музикално-песенни и инструментални изпълнения, обреди и обичаи, разказване на приказки и анекдоти, детски и младежки игри, представяне на традиционни занаяти.

Задължително трябва да бъде изпълнена бавна тракийска мелодия. След събора сe организира турнир по народна борба в различни възрастови групи, като за победителите са осигурени парични награди, а за най-добрия борец – овен. Награди са осигурени и за победителите във фолклорния събор. Пъстроцветна феерия от носии е заляла центъра на Кермен преди началото на Гергьовденски фолклорен събор.
Фолклорни фестивали и събори
Двете поляни край кметството от сутринта са пълни с любопитна публика и въодушевени изпълнители на фолклорни песни и танци.

Впечатляваща е красотата на някогашните носии - бели, кенарени ризи, разноцветни фусти и плисирани вълнени сукмани с чудни везби по тях, черни елеци и престилки, изпъстрени с цветни гайтани и шевици.

Освен традиционното присъствие на колективи и индивидуални изпълнители от Сливенско, има и гостуващи от Новозагорско, Стралджанско, Ямболско, Котленско, Твърдишко.

Докато организаторите записват нови участници и подготвят дипломите и сувенирните керамични чинии за изпълнителите, на двата импровизирани мегдана вървят сцени от Гергьовденска обредност, Кукувден, Буенек, Лазаруване, седенки и сватбени обичаи, обредите Камила и Пеперуда .

За контакти:
гр.Кермен, ул. Иван Вазов 27, телефон: 04516 2095, 04516 22-77

Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Община Сливен

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания