Фолклорни фестивали, събори и панаири

''Извор на живот'' - пресъздаване на традиции и вярвания в с.Каснаково
ежегодно събитие

с.Каснаково,община Димитровград,Област Хасково

Вашата оценка
4 от 2 гласа
01.09.2021 г. -
01.09.2021 г.


 
Пресъздаване на традиции и вярвания, свързани със Светилището на нимфите и Афродита край с. Каснаково. Легенда за нимфите разказаха с танц млади момичета от клуб „Тракия”, към читалището.
Фолклорни фестивали и събори
"Извор на живот" бе надслова на събитието, организирано на Светилището на нимфите и Афродита край димитровградското село Каснаково.
Фолклорни фестивали и събори
Проявата е част от празниците, посветени на годишнината от основаването на Димитровград и е съвместна в читалището в Каснаково.

Пресъздава се легендата за нимфите чрез изпълнения на девойките от клуб „Тракия”, към читалището в димитровградското село.

Символично девойките раздадоха и дарове, а отделно бе организирана демонстрация на различни трудови дейности на хората от тукашния край. В нея се включиха представители на различни читалища в Община Димитровград.

Приготвяне на хляб, тъкане на черги, низане на тютюн, а също и типични мъжки дейности пресъздадоха участниците.

Всяка година на свещеното място се провежда събор на Възнесение Господне (Спасовден), 40 дни след Великден.

В изворите и около тях се оставят дарове, палят се свещи, коли се жертвено животно. Освен на Спасовден ,празници се провеждат и на Еньовден.

Автентичният обичай Еньовден, се възпроизведат самодейците от читалище “Искра – 1926” от село Каснаково. Гостите ще имат възможност да видят обичаите, свързани с този празник, да чуят и видят песни и танци, свързани с него.

От 1968 г. обектът е паметник на културата с национално значение. НЧ”Искра - 1926”, кметството и Исторически музей- Димитровград.
Фолклорни фестивали и събори
Светилището на нимфите и Афродита
се намира в живописна местност до село Каснаково, на няколко километра от Хасково. То е най-добре запазеното тракийско светилище в България. Издигнато е върху руините на древен култов център, възникнал около карстови минерални извори през ранножелезната епоха.

Светилището представлява обширен комплекс, включващ множество сгради и голям амфитеатър. Според запазените надписи, то е построено в чест на водните нимфи и Афродита през II век от тракийския ветеран от римската армия Тит Флавий и неговата благоверна съпруга. В комплекса са включени също култови постройки и сгради за поклонниците. Трите минерални извора впечатляват с красивото си архитектурно оформление, а водите им са прочути с лечебната си сила.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти :0391/68 282; 68 288; obshtina@dimitrovgrad.bg
Народно читалище „Искра - 1926”, с. Каснаково; 0893464654


За повече информация :
Свтилище на нимфите и Афродита
Община Димитровград

Фолклорни фестивали и събори


Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания