Фолклорни фестивали, събори и панаири

Фолклорен събор ''Бъдник'' в гр.Видин
ежегодно събитие

гр.Видин, община Видин, Област Видин

Вашата оценка
4.6 от 7 гласа
Декември 2023

 
За поредна година в навечерието на един от най-големите църковни и семейни празници ''Рождество Христово'', в Община Видин ще се проведе фолклорен събор „Бъдник”.
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорен събор „Бъдник” и кулинарна изложба на ястия за Бъдни Вечер съвместно с всички читалища от населените места организира община Видин.
Фолклорни фестивали и събори
В рамките на Фолкорен събор „Бъдник” видинчани ще видят изпълненията на самодейните състави към читалищата. В богата кулинарна изложба ще се представят над 100 традиционни за трапезата на Бъдни вечер ястия, които всички гости на празника ще дегустират.
Фолклорни фестивали и събори
Провежда се във фоайето на Държавна филхармония и площад "Бдинци"
Фолклорни фестивали и събори
За децата бе организира работилница на открито, където те изработваха традиционни сурвачки и помагаха в работата по направата на двуметрова сурвачка, която бе поставена на площада.

Самодейци представиха кулинарна изложба с традиционни за Бъдни вечер постни ястия.

На Фолклорния събор “Бъдник” бяха представени различни хлябове от съседните на Видин села, както и гозби свързани с Бъдни вечер и Рождество Христово, а специално жури оцени най-добрите.
Фолклорни фестивали и събори
На събора се представиха и различни певчески инструментални групи, които особено зарадваха и повдигнаха празничното настроение на присъстващите.

Нагледно бе направена за гостите на събитието и демонстрация за месенето на хляб „Бъдник“, както и как се правят различни украшения и коледни красоти. В изложбата бъдат представени ястия, като пълнени чушки, постни сарми, гювеч, тиквеник с грозде и др.
Фолклорни фестивали и събори
Всичко, което видинчани ще видят по време на празника показва, че богатия и колоритен фолкор на нашия край е съхранен и, че има място за него в динамичния ни делник.

Организира се от община Видин, съвместно с всички читалища от населените места на общината.
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Община ВидинАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма картаВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания