Фолклорни фестивали, събори и панаири

Фестивал на кукерските игри ''Симитлия - древната земя на кукерите''
ежегодно събитие

гр.Симитли,Община Симитли,Област Благоевград

Вашата оценка
4.6 от 29 гласа
Януари 2023

 
Фестивалът на кукерските и маскарадни игри в гр.Симитли събира над 10 000 жители и гости на градския стадион. Във втората събота на месец януари, кукери тръгнат по домовете в Симитли, за да изгонят злите сили от къщите на хората.
Фолклорни фестивали и събори
По традиция всички кукерски групи първо минават през дома на кмета, след което се събират на площада и потеглят кън стадиона. Фестивалът започва от 10.00 часа на стадион “Септември”.
Фолклорни фестивали и събори
Поверието гласи, че колкото по-страшен е кукерът, толкова повече зли сили той ще изгони. Във всеки дом кукерите изпълняват различни битови и комични сцени. Над 4000 кукери участват във фестивала.
Фолклорни фестивали и събори
Със страшните маски и магическите танци кукерите прогонват завинаги злите духове и орисници, така че да има богата реколта през следващата стопанска година.
Фолклорни фестивали и събори
Кукерското дефиле има и състезателен характер с награди в няколко категории - за цялостно представяне, за пресъздаване на обредна традиция, за индивидуално представяне.
Фолклорни фестивали и събори
Фестивалът е вече част от националния календар на Министерство на културата, но за организаторите най-ценното е, че кукерската традиция е съхранена и жива.

По традиция ще бъде присъдена и награда за принос и утвърждаване на кукерските и маскарадни игри в община Симитли.

Парични награди ще получат най-добре представилите се кукерски групи в 13 категории, сред които за най-добро цялостно представяне и най-добра интерпретация на актуален проблем.
Фолклорни фестивали и събори
По традиция преди журито да обяви наградените, всички кукери се събрат и с тъпани и зурни обикалят стадиона.
Фолклорни фестивали и събори
Фестивалът „Симитлия – Древната земя на кукерите” се провежда под патронажа на кмета на общината. Фестивалът е отворен за всички желаещи. Той утвърждава и обогатява като пъстра палитра на богатото ни нематериално наследство – кукерските игри, традиции, обичаи и ритуали, свързани със Сурва.

Подробна информация:
телефон 0748/ 72138; 0748/ 72032,
заявка за участие: simitly@mail.bg


За повече информация :
Община СимитлиАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма картаВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания