Фолклорни фестивали, събори и панаири

Празник ''Лазаровден'' в с.Драгоданово
ежегодно събитие

с.Драгоданово,Община Сливен,Област Сливен

Вашата оценка
08.04.2023 г. -
08.04.2023 г.


 
В сливенското село Драгоданово ще се проведе традиционният местен празник Лазаровден. Той се организира от Община Сливен, кметството и читалището в Драгоданово.
В него участват лазарски състави от общината. Празникът завършва с концерт с участието на читалищни колективи от Драгоданово и близките села.

До селото се намира т.нар. Крастава могила с тракийски произход, изследвана и публикувана от археолога Диана Димитрова. При разкопките е намерен вавилонски амулет, издаден от Кабалан Мукарзел.

Първите сведения за селото датират от 1548 година, когато се е наричало Дъргодан дол и е било в местността „Матей” в балкана. Неслучайно и днес поляната в местността носи името „Драгодановски колиби”. През годините името на селото се променя: Дъргодан дол, Дранданово, Драгуданово, Дирагодан, Драгоман и сегашното Драгоданово.

Както името си, селото е сменяло и местонахождението си на няколко пъти, като е минало през местностите: „Юрта”, „Чернева ряка”, „Драгица”, „Герена”, където водата била солена и това е принудило населението да се измести около извор със сладка вода. Този извор съществува и до днес и е наречен Голямата чешма, която се намира сред селото.

За контакти :
Телефон: 04512 20-71
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания