Фолклорни фестивали, събори и панаири

Фестивал ''С песните на Билчин юнак през вековете'' в гр.Гурково
ежегодно събитие

гр.Гурково, община Гурково, Област Стара Загора

Вашата оценка
4.3 от 4 гласа
Септември 2023

 
В последната събота на месец септември в гр. Гурково ще се проведе поредния фестивал „С песните на Билчин юнак през вековете”. Фестивалът има състезателен характер и лауреатите се награждават с парични и предметни награди и грамоти.
Фолклорни фестивали и събори
Идеята за този фествиал е да бъдат развивани, популяризирани и съхранени старата градска, народната песен и танците и да се поддържат културните взаимоотношения между самодейните колективи от региона и страната.
Фолклорни фестивали и събори
Фестивалът е част от Националния културен календар. Каним състави и изпълнители да вземат участие във фестивала.
Фолклорни фестивали и събори
Главната цел на фестивала „С ПЕСНИТЕ НА БИЛЧИН ЮНАК ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ” е: Да бъдат развивани, популяризирани и съхранени старата градска, народната песен и танците и да се поддържат културните взаимоотношения между самодейните колективи от региона и страната.

Фестивалът се организира под патронажа на Кмета на Община Гурково, със съдействието на читалище „Войвода Генчо Къргов” – Гурково.

Участието във фестивала е доброволно. Условията дават възможност да се изявяват групи, дуети, солови изпълнители и танцови колективи.

Певческите и танцовите колективи представят най-много по 2 изпълнения до 10 минути, дуетите и соловите изпълнители по 2 изпълнения до 5 минути, а цялостно участие на населено място – до 20 минути.

Награден фонд:
- Лауреат на фестивала - грамота, сувенир и парична награда;
- Първо място за група (състав) – грамота и парична награда;
- Второ място за група (състав ) – грамота и парична награда;
- Трето място за група (състав) – грамота и парична награда;
- За индивидуално изпълнение и дуети – първо, второ и трето място – грамота и парична награда;

Ще се стимулират всички участници, вложили най-голямо старание в подбор на костюми, аксесоари и сценично поведение.
Фолклорни фестивали и събори
Във фестивала „С ПЕСНИТЕ НА БИЛЧИН ЮНАК ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ” няма възрастови ограничения.

За контакти :
телефонен код : 04331
тел. 20 40 – М. Илиева
тел. 22 77 – Г. Цонева
milieva_gurkovo@abv.bg


Някога в Старозагорския Балкан е шетала четата на Бойчо войвода.

Между тях имало и едно момиче - Калинка. Хубава мома била тя. Със снага тънка и гиздава; с лице бяло и румено; с очи сини, като синчец в момина градина, а устата и, като че ли със сребърна паричка била рязната.

Русите и коси се спущали на две дебели плитки по раменете. Още щом дошла в четата, войводата накарал хайдутите да се закълнат, че Калинка ще им бъде като сестра, и който пристъпи клетвата, ще бъде наказан със смърт.
Фолклорни фестивали и събори
Байрактар на четата бил Билчин. Строен и напет момък. Къдрав перчем се веел над високото му бяло чело. А пък как хубаво свирел на кавал! Всичко живо в гората се заслушвало в песните му.

Билчин обикнал Калинка
щом я видял, но нали клетва бил дал, не смеел да я пристъпи, и само сърцето му скритом копнеело за нея.
Един ден войводата изпратил Билчин и Калинка за вода на Синия извор. Вървели момъка и момичето през гората, птичките пеели наоколо, а слънчевите лъчи, които се прокрадвали през листата на високите букови дървета, правели косата на Калинка да блести като златна.

Поглеждал я скришом Билчин, не изтраяло младото му сърце, казал и че я обича и и рекъл да избягат двамата от тука. Гордото момиче се надсмяло над обичта му и още щом се върнали в четата, разправила всичко на войводата.

Човек със суров характер бил Бойчо войвода и заповядал да накажат Билчин. Започнали хайдутите да го молят да му прости. Зер млад е, а и кой може да забрани на младото сърце да обича? Не ги послушал той.

Загинал хубавия, млад байрактар. Замлъкнали птиците, посърнала гората, окапали листата на дърветата от жалба по момъка. Тъжни и мрачни бродели наоколо хайдутите, и не след дълго напуснали четата.

Останала Калинка сама. Стояла под дървото, където обичал да свири с кавала си Билчин - и плачела, плачела...
Фолклорни фестивали и събори
И там където капели сълзите и - бликнал извор. Потекли водите му надолу - дол направили, и хората от Гурково го нарекли Билчин дол.

Всяка година на ден Гергьовден, сутрин рано преди слънце, момите и младите булки от Гурково отиват на извора със стомни да налеят вода, да си наплискат лицето с вода, и да завържат на дървото едно шарено конче - да не ги достигне злата участ на Билчин и Калинка.

За информация :
e-mail: gurkovo_obs@abv.bg ; milieva_gurkovo@abv.bg
GSM: 0886 660 152 - Мaрия Илиева
GSM: 0893 844 275 - Гергана Цонева


За повече информация :
Община ГурковоАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания