Фолклорни фестивали, събори и панаири

Фолклорен празник ''Св.Иван Рилски Чудотворец'' в с.Воден
ежегодно събитие

с.Воден,община Димитровград,област Хасково

Вашата оценка
19.10.2020 г. -
19.10.2020 г.


 
На 19.10. от 9,30 часа в село Воден, община Димитровград, се провежда поредния фолклорен празник, под надслов: „Св. Иван Рилски – чудотворец, да съхраним и продължим православието, българските културни ценности, традиции, обичаи”.
Организатори на събитието са Община Димитровград, Кметство село Воден, НЧ „Пробуда 1908”. Програмата включва тържествена литургия в храм „Св. Пророк Илия” от 8,30 часа. От 9,30 следва откриване на празника в салона на читалището, а от 12,00 часа програмата продължава на площада.

Деятелите от читалището в село Воден ще изпълнят духовни и църковни песни. Празникът се свързва с местността „Иванден”, където има чешма и останки от параклис.

Параклисът съществува до 1957 г., но постепенно се разрушава през времето и остават само основите му и обработваемата нива. Поради тази причина местните дейци решават да възстановят празника. Донка Тончева – секретар на читалището – коментира, че посятата реколта на това място не дава добри добиви, периодично земеделската техника дава аварии. Причината според нея е, че местността е свещена. Това кара местните жители преди десет години да поставят кръст там, където са основите на параклиса. Имат надежда, че след време малкият християнски храм ще бъде възстановен.

За контакти :
Кметство : 03927/2369
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания