Фолклорни фестивали, събори и панаири

Празник на община Струмяни
ежегодно събитие

с.Струмяни,община Струмяни, Област Благоевград

Вашата оценка
07.04.2023 г. -
07.04.2023 г.


 
Празник на община Струмяни. Чества се с решение на Общинския съвет от 30 декември 1999 г.
Община Струмяни /366 кв. км;/ обхваща части от поречието на Средна Струма, западните склонове на Пирин и източните склонове на Малешевска планина. В състава ѝ влизат 21 населени места. От тях единствено с. Илинденци е разположено в пазвите на Пирин. Граничи с общините Кресна, Сандански, Банско, Петрич и с община Берово /Р. Македония/.

На територията на община Струмяни има редица забележителности – археологически обекти от тракийския период, ранното и късното Средновековие и от Възраждането. По-голямата част от църковните храмове в селата и много къщи носят характерните белези на възрожденския архитектурен и художествен стил. Три от тях и част от къщите са обявени за паметници на културата – църквата “Св. Димитър” – в село Палат; църквата “Св. Богородица” – в село Велюшец и църквата “Св. Атанасий” в Горна Рибница. От 2002 г. в Струмяни е открит исторически музей с богата експозиция.

Общината е домакин на Национален фестивал с международно участие “Зурна фест” и на две международни прояви – Международен скулптурен симпозиум, който се провежда в село Илинденци и Международен фолклорен фестивал “Малешево пее и танцува”. Продукт на симпозиума е скулптурната композиция на открития хълм, югоизточно от Илинденци, функционална и красива като заобикалящата я природа от скали и хълмове. И трите прояви имат потенциал да насърчат развитието на художествените занаяти и туризма в общината.

За повече информация :
Община Струмяни
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания