Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на''Успение на Св.Богородица'' в с.Добрич
ежегодно събитие

с.Добрич,община Димитровград,Област Хасково

Вашата оценка
14.08.2019 г. -
15.08.2019 г.


 
Съборът на село Добрич се провежда на 14 и 15 август. Всяка година на 15-ти август в едноименния параклис в манастира край с. Добрич се чества големият християнски празник “Успение на св. Богородица''.
Традицията от стари времена повелява, че съборът започва още от вечерта срещу 15 август. Местните хора приготвят храна за гостите, които ще пристигнат на следващия ден. По време на празника свирят първокласни оркестри. За децата има люлки, въртележки и други интересни неща.

Според легендата, доста години преди нивата да бъде подарена на черквата, някой си дядо Стойко от селото е сънувал, че копае на това място и изровил икона. На другия ден той отива с мотика и започва да разкопава мястото, което е сънувал. Не успял да намери икона, но бликнала струя чиста питейна вода. Още на следващия ден той обявил на своите съселяни, че това място е свещено, а водата е лековита.

Село Добрич се намира в Южна България, на 7 км от гр. Димитровград. През селото минава река Банска, над която има четири моста.

След битката при Клокотница Иван Асен II оставя на близкото възвишение един от своите велможи на име Доброшин за свой съгледвач, очаквайки опасност от Изток. Цялото отделение заедно със своя началник остава на височината до обратно повикване във войската, но такова не идва. В края на лятото същата година Доброшин разрешава на войниците си да приберат в бивака и своите семейства, имайки предвид, че Иван Асен няма навика да прибира веднъж поставените постове. Така до голямата шатра на войниците се нареждат още няколко по-малки. По поляната насред вековната букова гора ехтят женски гласове и весела детска гълчава. Условията за живот тук наистина са добри. Дивечът в гъстите гори бил в изобилие, близката река била пълна с риба. Плодородната почва давала възможност за развитие на земеделие и скотовъдство. Така е поставено началото на с. Добрич, което наследява името на своя основател – Доброшин. Едни го споменават като доброшинеца, а други го знаят като Доброчинеца.

Минават години - времето е забулило в тайна всичко от онова време може би завинаги. Бивакът постепенно се разраства в селище с около 40-50 семейства. Селището е скътано в гористата тогава местност, така че непознат човек трудно би го открил. Може би това го е спасявало от нападения на чужди войски.

Църква „Свети Иван Рилски“
Манастир „Успение Богодично“

За контакти:
Кметство:03926/22 20 ; 03926/22 24
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания