Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на ''Св. София'' в с.Райново
ежегодно събитие

с.Райново,община Димитровград,Област Хасково

Вашата оценка
4 от 1 глас
17.09.2021 г. -
17.09.2021 г.


 
На 17 септември ''Св. мчц София'' и трите ѝ дъщери Вяра, Надежда и Любов е празника на село Райново.
Село Райново се намира на 17 км. Югоизточно от общинския център Димитровград. Разположено е на левия бряг на река Марица върху 273 дка. Землището на селото е с площ 8150 дка, от които почти 7000 са широколистна гора. На запад граничи със Злато поле, на север със землището на с.Бащино, на изток с това на гр. Симеоновград, а на юг с р. Марица и с. Александрово.

Липсват официални данни, но се предполага се, че възниква през Османско робство. През 1881 г. е включено в състава на Търново-Сейменска околия (дн.Симеоновград), по-късно е неизменно част от Община Димитровград. До 1888 г. селището е било главно за околните села и се е наричало Ресилий. Имало е две модерни речни мелници, обработващи зърното на стопаните от региона. В по ново време историята записва изграждането на военен лагер в Райновската кория. Личният състав на военнослужещите е надхвърлял 2000 души. Целта на този обект е била отбраната на новостроящия се Химически комбинат.

През 1957 г. войниците са участвали в спасяването на покъщнина и добитък дошлите от наводнения. През 1968 г. от тук са тръгнали български войски за Чехословакия, където са взели участие в тамошните събития. Както много други, селища и Райново е дало своите жертви по време на войните, в които е участвала България.

Южно, и в непосредствена близост до селото, е река Марица, а на север - Райновската гора - богата на дивеч, подслонява и няколко от редките за България растителни видове като снежно кокиче, червена съсънка, птиче просо и златист залист. Западно край границата на землищата на Райново и Злато поле е защитената местност Златополе. Част от нея попада в местното землище.

Местността представлява бивш меандър на р. Марица и дава място за гнездене, почивка и хранене на повече от 125 вида птици. Обитавана е също така и от редки мекотели, риби, земноводни, влечуги и бозайници. Растителният свят също е добре представен. По островите на Марица отново са се оформили подходящи местообитания.Тук се наблюдават над 125 вида птици, които през различните годишни сезони използват блатата за почивка, хранене, гнездене и зимуване.

Фактът, че самата защитена местност в същността си е старо корито на р.Марица, я прави доста важна зона по трасето на най-големия вътрешен миграционен път на птиците в България. Почти 900 дка от обработваемата земя попадат в зоната на НАТУРА 2000 дава шанс за развитие на екоземеделието.

За контакти :
Кметство : тел. 03920/6410
Вижте по-голяма карта


Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания