Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор в Лисец планина край с.Радловци
ежегодно събитие

с.Радловци,Община Кюстендил,Област Кюстендил

Вашата оценка
2 от 1 глас
Септември 2023

 
Празнува се през първата събота на м.Септември. Жители и гости се веселят на събор в Лисец планина. Празникът е традиционен и води началото си от 1928 година.
Фолклорни фестивали и събори
Той е в памет на загиналите във войните за Обединена България.

Свързан е с християнския празник "Мала Богородица", но дата му се избира в зависимост от почивните дни в началото на септември. Съборът с курбан за здраве е организиран от кметският наместник на Дождевица и селата- Блатец, Лисец и Радловци и инициативен комитет.

В района има останки от праисторическо и късносредновековно селище.

Няма запазени писмени данни за времето на възникване на селото. Останките от антично селище в местността "Мрамор" и късноантична крепост в местността "Цуклев чукар" свидетелстват, че района е населяван от дълбока древност.

В турски данъчни регистри от XVI век селото се споменава като Радиловци (1570), Радлуфча и Радлофча (1576). През 1866 г. селото има 45 домакинства със 323 жители. В руска триверстова карта от 1878 г. е записано като Радловци.

В края на XIX век селото има 8525 декара землище, от които 4413 дка ниви, 2396 дка гори, 862 дка ливади, 600 дка пасища, 187 дка лозя, 67 дка овощни и зеленчукови градини и др. и се отглеждат 819 овце, 237 говеда, 117 кози и 79 коня. Основен поминък на селяните са земеделието (пшеница, царевица, тютюн) и животновъдството.

След Освобождението е открито училище в частна сграда, а през 1935 г. е построена нова училищна сграда.
Фолклорни фестивали и събори
Църква "Благовещение”. Еднокорабна едноапсидна църква със сводест таван. От надпис в църквата се установява че е построена през 1890 г. и изографисана през 1891 г. Иконостасните икони са дело на живописеца Кръстю Николов от село Лазарополе, сега в Република Македония.

През 1907 г. се учредява Земеделско спестовно-заемно дружество "Тютюнев лист", което през 1923 г. се преименува в Кредитна кооперация "Тютюнев лист". Кооперацията извършва кредитиране, открива магазин за потребителски стоки и пивница, изкупува селскостопански произведения, изварява ракия. През 1947 г. става всестранна кооперация, през 1952 г. - селкооп, а през 1960 г. влиза в състава на РПК"Наркооп" - Кюстендил.

През 1932 г. е открито читалище "Изгрев". Селото е отчасти водоснабдено (1927) и електрифицирано (1941).

През 1956 г. се създава ТКЗС"Напредък", което през 1979 г. е включено в състава на АПК"Драговищица" - с.Драговищица.
Водоснабдяването на селото завършва през 1971 г. Асфалтирани са центърът на селото и шосето за Кюстендил (1978). Отрит е фелдшерски здравен пункт. Построена е административна сграда за кметството, здравната служба, библиотеката и киното.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти : Кметство: 0882 88 51 05Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания