Фолклорни фестивали, събори и панаири

''Събор на хърцоите'' в с.Кацелово
ежегодно събитие

с.Кацелово, Община Две могили, Област Русе

Вашата оценка
4.3 от 6 гласа
11.08.2021 г. -
11.08.2021 г.


 
През втората събота на м.август в село Кацелово е домакин на Събор на хърцоите в България. Проектът се осъществява със съдействието на община Две могили и инициативен комитет от с.Кацелово.
Фолклорни фестивали и събори
Във фестивала могат да участват само представители на етнографската група - непрофесионални певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи, певчески и танцови състави, групи за народни обичаи.
Фолклорни фестивали и събори
Целите на събитието са да съхранява и популяризира уникалността на хърцойския фолклор; да стимулира издирването, съхраняването и разпространението на автентични обичаи, песни, свирни, игри и др., характерни за етнографската група хърцои.
Фолклорни фестивали и събори
Да насърчава и стимулира участието на творчески колективи и изпълнители; да се утвърди като значимо събитие в културния календар на Община Две могили и в национален мащаб.

Фестивалът има конкурсен характер, но няма възрастови ограничения. В журито ще участват специалисти в областта на фолклорното изкуство. За всички участници в конкурсната програма за предвидени грамоти за участие, а най-добрите ще получат Диплом и приз "СЪБОР НА ХЪРЦОИТЕ".

Ако искате да научите откъде произлиза името „хърцои”, ако искате да чуете самобитен хърцоиски диалект, ако искате да видите автентични хърцоиски носии и обичаи, ако искате да се насладите на песните и танците на хърцоите -заповядайте в събота от 9.00 ч. в салона на читалище “Н.Й.Вапцаров”, с.Кацелово.
Фолклорни фестивали и събори
И тогава ще си отговорите на въпроса защо хърцоите така ревниво пазят традициите си.

Една от най - старите етнически групи в България - хърцоите, се събрат заедно в село Кацелово. Инициативата на местното читалище, пенсионерския клуб, кметството и община Две могили доведе представители на близо 20 села от региона.

На сцената през целия ден се редуват песни, танци и обичаи, съхранени през вековете от наследниците на хърцоите. Изпълнителите са облечени в автентични носии, някои от които на повече от 200 години.
Фолклорни фестивали и събори
Интересът е насочен най - вече към нетрадиционните празници, които не са включени в християнския календар като:
- "Вардене на квас", "Рязане на брада" за последния ден от жътвата.

Два от обичаите им:
- "Джамал" от Кошов
- "Буенци" от Юпер, са включени в живи съкровища в листата на ЮНЕСКО.

За хърцоите се знае малко, тъй като има различни хипотези. "В науката се смята, че идва от "хър" и "сой", което значи полянци, хора на полето. Всъщност самото название хърцои идва от старобългарското име на бога на слънцето Хърс", казва проф. Калоянов.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти:
Кметство: Телефон за връзка: 08149/200
адрес: Кацелово, ул. Трети март 1Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания