Фолклорни фестивали, събори и панаири

Обичай ''Буенек'' в с.Юпер
ежегодно събитие

с.Юпер,Община Кубрат,Област Разград

Вашата оценка
3.8 от 5 гласа
24.04.2021 г. -
24.04.2021 г.


 
От обредните традиции е популярен самобитният местен обичай “Буенек” (Лазаруване). Организационен център е Народно читалище “Напредък”, основано през 1915 г.
Фолклорни фестивали и събори
Бяла риза, на кръста - колан, на който са окачени квадратни шарени кърпи. На главите имат шапка, цялата в рози, а отзад косичник с червени панделки. На гърдите си носят метална плочка, а на шията- нанизи с парички.
Фолклорни фестивали и събори
Момите пеят, подредени в две редици една срещу друга. Други две моми се разминават по средата. В такта с бягането и пеенето нанизите се удрят в металните пластини и звънят много красиво.

В ръцете си имат метални пръчки, на върха с 3-4 копринени кърпи и когато двете танцьорки се срещнат по средата, замахват, кърпите се развяват, а металните пръчици се чукват.

След този буен танц всички се хващат на по - бавно, тежко хоро. Стопаните, в чийто дом са пели лазарките излизат и ги даряват с парички, яйца, ябълки.

Тропай, тропай буенче, Лазаре
На юнашко дворище , Лазаре
Шити поли развявай, Лазаре
Жълти чехли потропвай, Лазаре.


Възрастна жена: към децата
-Малки моми, напълнихте ли кошничките с яйца? Хайде да се прибирате в къщи да си починете, че и да си приготвите венчетата за утре. Утре е Връбница! Да видим кое венче ще е най-красиво, кое ще мине най-напред, коя ще бъде кумицата. И да знаете-след Лазара не пейте лазарски песни, че ще ви излязат циреи!

Децата, заедно с майките си се приготвят за Връбница. Увиват венчета от върбови клонки, украсяват ги с цветя, слагат им нишан, за да ги разпознават.
Фолклорни фестивали и събори
Приготвят и украса за трънката. На другия ден - неделя, момиченцата отиват на реката, нанизват венчетата на дълга пръчка:

Възрастна жена, към децата:
-Дайте си търколцата! Турихте ли им нишан, да си ги познайте?

Бабата реди венчетата и когато са готови ги изважда всички наведнъж. Децата плуват, а момиченцето, което си е познало венчето отплувало най-отпред се провиква:
-Моето!
-Хайде, кумичке!

Други две деца хващат ръцете си на столче-детето сяда.
-Хайде сега у дома! Да ви гостя богато, че после да украсим трънката!
(децата се черпят)
Фолклорни фестивали и събори
За контакти :
Читалище "Напредък-Юпер 1915 г."
Адрес: с. Юпер, пл."Оборище" № 6; Село Юпер
Телефон 0877085751; Email: Yuper@hit.bg
телефон на кмета: 08445/20-20;Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма карта
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания