Фолклорни фестивали, събори и панаири

Фестивал на боба ''Боб Фест'' в с.Радуил
ежегодно събитие

с.Радуил,Община Самоков,Софийска област

Вашата оценка
3.9 от 14 гласа
Септември 2021

 
Провежда се в с. Радуил през първата половина на септември (обикновено първата Събота и Неделя от месеца). Радуилският боб е оценен със златен медал на Пловдивския панаир при цар Фердинанд!
Фолклорни фестивали и събори
Заповядайте на събора за да се докоснете до невероятната атмосфера на с.Радуил. Интересно събитие е международния фестивал на боба, който се провежда в порядъка на 4 дни.
Фолклорни фестивали и събори
В него участват много певци и танцьори от различни държави, с богата фолклорна програма,като най-оригиналните в чест на боба, който е на почит сред местните жители, се награждават.
Фолклорни фестивали и събори
С черешово топче ще бъде даден старт на боб феста в самоковското с. Радуил. В двора на църквата “Рождество на Пресвета Богородица” ще врят 10 казана с боб, от които посетителите ще могат да ядат, колкото могат. Основател на Боб феста е Георги Божилов-ГЕБО, председател на читалище "Хр.Ботев" с.Радуил(починал на 22.06.2009 г.).Има издадени книги с епиграми и афоризми, посветени на радуилеца от автора ГЕБО.

Радуил е известен с неповторимият си боб, който няма аналог. Вкусът му е просто уникален. Радуилци си имат една приказка:
„Радуилецът е оцелял, защото боб е ял!“!

В килограм боб има 2 кила масло, с което го запържваме! Да, така е, и килограм от този боб струва 10 лева. Е, малко е скъпичко, ама който има възможност да си купи да го пробва! Ако ли не - си купете колбас, който никак не е по-лош от боба.

Всички участници опитаха от традиционната бобена чорба, вкусно приготвена и раздавана безплатно в цветния двор на хубавата радуилска черква. Приготвянето на тази бобена курбан чорба е тайна и гордост на местните жители.

И наши, и чужди гости отбелязват високите й качества - това не е просто бобена чорба, а шедьовър, сътворен от местните майсторки. Радуилци раздават златен боб в три категории на най-добрите участници. Всички участници получават грамоти. Има още 7 награди в три категории - за хоров състав, за индивидуален участник и за танцов състав.

Въпреки полупрофесионалния елемент аматьорството не дразни, а напротив - човек се радва, че още съществува. Че няма нарочен пиар на събитието и скучни пресконференции, че няма водеща от някоя телевизия. Всичко е наистина народно, и това е огромна рядкост.

За контакти :
Кметство: 071292121


Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания