Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на ''Спасовден'' в с.Локорско
ежегодно събитие

с.Локорско,Столична община, Област София

Вашата оценка
28.05.2023 г. -
28.05.2023 г.


 
От незапомнени времена празник на селото е Възнесение Христово ''Спасовден''. На този ден в местността Кръста, където под вековен орех има останал каменен кръст на неизвестен гроб, се готви курбан и се събират жителите на селото.
Фолклорни фестивали и събори
Съборът се провежда в неделния ден след Спасовден.
Фолклорни фестивали и събори
Село Локорско се намира в подножието на Стара планина на около 15 км от София. Разположено е в красива местност, като борова и широколистна гора започват веднага след крайните къщи на селото.
Фолклорни фестивали и събори
През селото минават три малки рекички, които почти пресъхват през лятото. На два часа път над него е един от най-високите върхове в Софийска планина — Драгунът (1110 м). Горските поляни са обсипани с цветя и гъби, които привличат много екскурзианти през почивните дни.

Не е установено точно кога е възникнало селото и какво означава неговото име. Предполага се, че то е от тракийски или римски произход. Първият документ, в който селото е споменато, е от 1452 год. В него се казва, че село Локорско влиза в пожизненото феодално владение на Ахмед, син на Караджа.

В средата на XVI век, заедно с другите подбалкански села около София, Локорско е било обявено за войнуганско. Войнуганите (войнуците) са били рая със специален статут — те са имали право да притежават земя, да носят оръжие и да плащат по-ниски данъци, като в замяна на това по време на война са служели като помощна войска в обоза на турската армия. След освобождението от турско робство, развитието на селото е свързано главно с близостта му до София, където се реализира селскостопанското производство и където намират работа много от жителите му.

Църквата „Св. Николай“ е построена през XVII век. Притежава интерсни стенописи и е обявена за паметник на културата.

За контакти :
с. Локорско, бул. ''Димитър Тошков'' №23
e-mail: kmetstvolokorsko@abv.bg
тел.:029962091

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания