Фолклорни фестивали, събори и панаири

Пролетен панаир в с.Петрич
ежегодно събитие

с.Петрич, Община Златица, Софийска област

Вашата оценка
Май 2023

 
Пролетен панаир, провежда се през първата неделя след Гергьовден (6 май).
Фолклорни фестивали и събори
Село Петрич се намира в планински район, в Ихтиманска Средна гора. Като част от селото е махала Бодят, разположена на няколко километра от него.
Фолклорни фестивали и събори
През селото минава река Тополница, а в нея се вливат по-малки рекички с локално значение: Мирковска, Смолешка, Каменшка и Долъ. Предполага се, че това петречие е дало името на селото.

В района на селото има останки от епохата на второто българско царство.

Край селото има местност наречена "Вран камък". Според Петър Карапетров през втората половина на XVII в. Петрич се намирал в м. "Селището" на ок. 2 км. на юг от днешното местоположение на селото.

По време на Априлското въстание от 1876 г.
първата и единствена победна битка на Хвърковатата чета на Бенковски е спечелена в с. Петрич. На 23 април 1876 година в селото пристига Георги Бенковски с Хвърковатата си чета. Петричани, подпомогнати от селяни от Смолско и Каменица геройски отбиват въоръжения турски башибозук и войска. В сраженията загиват 172 въстаници, а десетки други са хванати и изпратени на заточение.

Ежегодно се провежда тържествена заря на паметника на селото, който представлява отрязана камбана, символизираща претопяване на камбаните за изготвяне на куршуми от въстаниците.

Васил Левски организира революционен комитет в селото. При едно от неговите посещения е имало хайка на заптиета. Сградата, в която се е крил Левски, съществува и в момента. Той скочил през прозорец в река Тополница и така избягал.

След преминаването на хвърковатата чета на Бенковски,идва редовна турска войска. Хората от селото се скриват в местността в която имало пещера. Едно прасе слезнало до реката да пие вода, турците го видели, влезли в пещерата и заклали българите. Днес никой незнае къде точно се намира тя.

Според Берлинския мирен договор границата между Княжество България и Източна Румелия минава по билото на Стара планина, от там между Пирдоп и Душанци по река Тополница до село Петрич и от там между Вакарел и Ихтиман и т.н.

Паметник на загиналите офицери от Руската армия в местността Мурта.

Църква „Свети Георги“ - от края на ХХ век, тук се използва най-старата църковна камбана в Софийски окръг. Тя е била с много ясен звук и десетилетия наред е събирала хората от съседните махали. През последните си няколко години е доста повредена (с голяма пукнатина) и не се намират сили и воля за нейното възстановяване.

За сметка на това, в "зората на демокрацията" тя е открадната от "предпиемчиви бизнесмени", които оставят селото за известно време в тишина. През 2007 г. добри хора връщат църковния звън в долината с нова камбана и камбанария.

Братска могила на падналите през Освободителната война руски воини от 1877 година
Паметник на жертвите през Отечествената война 1944–1945 година
Седем паметни плочи на Априлци
Лечебница на лейди Странгфорд

Музей на Априлското въстание в сградата на училището (разграбен и вероятно затворен)
Камбаната — символ на Априлското въстание,и наи-масивния паметник в региона.. близо 8м висока! камбаната е разсечена, а парчетата се претопяват за боеприпаси.
пещера "Меча дупка"

За контакти : Кметство Петрич – 07188/ 2270

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания