Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на с.Бяла паланка
ежегодно събитие

с.Бяла паланка,община Твърдица,област Сливен

Вашата оценка
Юни 2023

 
Провежда се през първата събота на м.Юни.
Фолклорни фестивали и събори
Село Бяла паланка се намира в планински район. Крие се в Южните склонове на Елено-Твърдишкия дял на Стара планина. Намира се на 32 км. Северозападно от гр. Сливен и на около 30 км Североизточно от гр. Твърдица.

През него минава един от ръкавите на р.Беленска. Включено е в селищата мрежа на общ. Твърдица Сливенска област. В близост до селото се намират вр. Чумерна (1536 м.н.в.) и вр. Българка (1181 м.н.в.). Като вр. Чумерна е най-високият в Елено-Твърдишкия дял.

Бяла паланка е описана в османските документи още от 1666 г. Има няколко варианта за неговото старо име Бяла чешли, Бяла чешлиси. Б библиотеката Св. Кирил и Методий в гр. София се съхранява важен документ наречен "Джизие регистър". Запазени са два листа с размери 10,4 х 30,8 см. на арабски език. В превод това означава "обобщен списък джизиетата на неверниците от вилаета Ямболу за периода 04.07.1666 и 22.061667 год." В него се споменава село Беле чешлидже, в което има извър регистъра 20 (двайсет) "ханета" (семейства).

Основно перо в Османската империя бил поголовният данък, наречен "джизие", още се превежда като глоба. Този данък плащали всички християни от мъжки пол от 15 до 75 годишна възраст, за това, че са изповядвали чужда на исляма религия. В регистрите за поголовния данък, османските чиновници отбелязвали населеното място и броя на подлежащите на облагане мъжко население.

Част ото такъв регистър е посочен във въпросния документ от който съдим, че 20 (двайсет) мъже (двайсет ханета, което се превежда като семейство) са плащали "джизие", което предполага около 100 - 150 души християнско население, което в края на ХVІІ век е изселено.

Голяма ценност са историческите сведения в книгата на Симеон Табаков "Опит за история на град Сливен", който е представен в три тома. Първият том се публикува през 1911 г. в нея се отбелязва, че названието Бяла чешли означава мандра или къща на село Бяла (Кошара на село Бяла).

Думата чешли се се употребява от османските турци за мочурливо и влажно място. В името на селото се вмъкват български елементи, поради това Симеон Табаков прави извода, че в направеното край селото турски населения инициативно са участвали жители на близкото село Бяла.

За контакти :
8892 с.Бяла паланка,
ул. „Георги Димитров” 58

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания