Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на с.Ямна
ежегодно събитие

с.Ямна,Община Етрополе, Софийска област

Вашата оценка
2 от 1 глас
Юни 2023

 
Всяка година, в началото на месец юни в Ямна се провежда традиционният селски събор.
Село Ямна се намира в Стара планина, на 10 км. източно от град Етрополе и на толкова северно от връх Свищи плаз. През Ямна се минава, ако от Етрополе се тръгне за Дивчовото или по алтернативния третокласен път през Черни Вит за Тетевен (излиза се на първокласния път между Тетевен и село Гложене).

Ямна се състои от няколко махали: Падеш, Златичора, Спиловица, Зебровица и др. В околностите на селото има множество красиви местности, които привличат туристи от цялата страна. Също така там протича и малката планинска река Злата. В горите около Ямна живеят множество животински видове.

Близо до селото се намира един от най-известните манастири в околността - "Св. Троица". В миналото той е подслонявал Васил Левски, когато той се е криел от турците.

Природна забележителност около с. Ямна е водопадът Враната вода, извисяващ се над скалите. Намира се на около десет минути пеша от махала Падеш.

За контакти :
тел.: 07106 / 2320
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания