Фолклорни фестивали, събори и панаири

Изкачване на местността ''Св. Атанас'' в гр.Етрополе
ежегодно събитие

гр.Етрополе,Община Етрополе, Софийска област

Вашата оценка
4.8 от 8 гласа
Януари 2023

 
''Св.Атанас'' — последната неделя на месец януари се организира изкачване към тази местност от жителите на града, като при достигане на мястото се палят огнъове, пие се греяна ракия и се пекат мръвки на дървени шишове.
Фолклорни фестивали и събори
Етрополци спазиха традицията и тази година като по уникален начин като ритуал и обредност проведоха зимния празник, свързан с почитта към Свети Атанас.
Фолклорни фестивали и събори
Предполага се, че корените му са езически и идват от тракийско време.“Горе ме, мамо, занеси, в студена пуста планина, за да ме Сабо накичи с бръшлян и бели пелешки...”
Фолклорни фестивали и събори
Това е текст от старинна народна песен, изпълнявана по време на празника, в която се споменава бог Сабазий – покровител на плодородието и лозята. Той е почитан в Тракия и Фригия като еквивалент на древногръцкия Дионисий.
Фолклорни фестивали и събори
В древността на Черни връх или връх Св. Атанас, където и до днес се провежда ритуалът, е имало храм-капище на божеството.

Там трябвало да се качат траките, да поднесат богати дарове и да измолят от бог Сабазий да изгони зимата със снега и студа и да пусне пролетното слънце.

Всяка година в определен ден хората тръгвали по заледените склонове на планината още през нощта. С гайди, тимпани и чинели, с викове и крясъци те гонели злите духове. Със себе си носели култов хляб, мехове с вино и жертвени животни. Когато стигнели върха, запалвали големи огньове, вярвайки, че така ще засилят топлината и светлината на слънцето.

Част от ритуала е поставянето на венци от бръшлян върху главите и закичването с бели “пелешки”, т.е. кокичета. Тези растения са символи на пролетта и се смятат за свещени.

Момък, пременен като бог Сабазий, застава начело на шествието, когато се поема обратния път към селището.

Етрополци и техните гости палят големи огньове и печат шишове с месо, на върха на които се поставя глава лук. Така те приличат на жезлите на древните траки. Греяната ракия и виното са неизменна част от празненството.
Фолклорни фестивали и събори
Накрая всички се хващат на голямото хоро под открито небе, неустояли на вълшебните звуци на духовата музика. После потеглят заедно към центъра на града, където посрещачите очакват благата вест, че зимата е прогонена и пролетта стои на прага.

Празникът е наричан още Средизими.

Според поверието Свети Атанас, облечен в бяла риза и възседнал своя бял кон, се изкачва на най-високата планина и се провиква: “Иди си зимо, ела лято”.
Фолклорни фестивали и събори
НЧ "Тодор Пеев - 1871" ; Площад "9-ти септември" 2; 2180 Етрополе
Телефон: 072062291; ​Мобилен: 0898681858; Е-mail: etro_peev@abv.bg


За повече информация :
Община ЕтрополеАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма картаВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания